© iStock

Nagelbijters, opgelet: hier is waarom het extreem slecht is ... en met deze tips geraak je er voor altijd vanaf

28 september 2017

Nagelbijten, het is een slechte gewoonte waar veel mensen mee kampen. Het ziet er niet alleen vies uit, maar de meesten die het doen, zijn zich ook niet echt bewust van de negatieve gevolgen ervan.

Nagelbijten is niet alleen een vieze gewoonte, het is ook extreem ongezond. Veel mensen doen het zonder ze het beseffen, dikwijls bij stressmomenten. Maar de volgende keer je het bewust of onbewust doet, probeer dan eens aan de volgende dingen te denken.

Eerst en vooral: met je vingers raak je dagelijks honderden dingen aan, en door te nagelbijten komen al die bacteriën terecht in je mond. Dit kan niet alleen voor bacteriële infecties zorgen maar ook voor een onfrisse adem. Bovendien zullen je vingertoppen een onaangename geur krijgen aangezien ze dikwijls in aanraking komen met speeksel.

Scheve nagels en … schimmelinfecties

Nagelbijten is ook extreem slecht voor de groei en structuur van je nagels. Nagels zijn opgebouwd uit verschillende laagjes, en na een lange periode van nagelbijten ontstaan er scheurtjes die mogelijk niet meer zullen herstellen. De nagels kunnen dus ongelijkmatig beginnen groeien, waardoor ze onherroepelijk scheef staan en niet de hele oppervlakte van de vinger bedekken.

Maar dat is nog niet alles. Mensen die vaak nagelbijten, hebben ook regelmatig wondjes aan de nagelriemen wat voor bacteriën een feest is. Plus: er is meer kans op een schimmelinfectie, omdat het vlees van de vingers bloot ligt en de nagel de huid niet meer kan beschermen. Bah!

Slecht voor de tanden

Als dat nog geen stimulans is om ermee te stoppen, denk dan eens aan je tanden. Door te nagelbijten slijt je gebit veel sneller af aangezien je tanden het hard te verduren krijgen. Ze kunnen ook gevoeliger worden, het tandglazuur kan beschadigd geraken … en de slechte gewoonte kan ook beetanomalie veroorzaken: een aandoening waarbij de tanden niet meer recht op elkaar staan. Dit geeft dan weer problemen bij het kauwen.

Als je al deze negatieve gevolgen leest, wil je er als nagelbijter vast mee stoppen. Maar dat is voor velen makkelijker gezegd dan gedaan.

Met deze 7 tips maak je voor eens en voor altijd komaf met deze slechte gewoonte:

  1. Zeg tegen iedereen dat je probeert te stoppen met nagelbijten, zo kunnen ze je op de vingers tikken als je het onbewust weer doet.
  2. Als vrouw kan je speciale nagellak tegen nagelbijten aanbrengen of gelnagels laten zetten. Zo kan je er niet aan bijten.
  3. Je kan ook azijn aanbrengen op je nagelriemen: dat geeft zo’n slechte smaak dat je het wel zal afleren.
  4. Als je thuis bent, kan je nog altijd pleisters op je nagels kleven. Of kleef er één, als reminder dat je niet mag bijten.
  5. Als je het moeilijk hebt, neem dan iets om op te knabbelen, een kauwgom bijvoorbeeld. Op die manier zal je drang om te nagelbijten afnemen.
  6. Als je nagels groeien, knip ze dan meteen terug kort. Zo maak je het jezelf al moeilijker om te nagelbijten.
  7. Lees de negatieve gevolgen hierboven nog een keer.

Succes!

Lees meer

Dit al gelezen?