© twitter

Doodverklaard Belgisch IS-kopstuk Al-Belgiki opgepakt in Irak

28 september 2017

De Belgische IS-terrorist Tarik Jadaoun, ook bekend onder zijn ‘jihadnaam’ Abu Hamza Al-Belgiki, is nabij het voormalige IS-bolwerk Mosul in Irak gevangengenomen. Hij is ondertussen al ondervraagd door de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Eerder werd gezegd dat Jadaoun al omgekomen was. Hij staat bekend als 'de nieuwe Abdelhamid Abaaoud', de kopman van de aanslagen in november 2015 in Parijs.

Jadaoun is één van de meest invloedrijke Syriëstrijders uit België. Hij zou na de strijd om Mosul al gevangengenomen zijn. Dat melden de VRT en De Standaard. Daarna zou hij overgebracht zijn naar een gebied waar de Koerdische YPG-strijders het voor het zeggen hebben. Hij werd ook al verhoord door de Amerikaanse veiligheidsdiensten, dat is standaard procedure. Het is niet geweten of hij al een verklaring aflegde. Ook over zijn lot bestaat nog geen duidelijkheid. Er bestaan geen uitleveringsverdragen met Syrië of Irak. Het ziet ernaar uit dat Jadaoun niet uitgeleverd zal worden en dat hij in Irak berecht zal worden als oorlogsmisdadiger. Hij riskeert de doodstraf.

Invloedrijk in IS-milieu

In 2014 reisde Jadaoun naar Syrië om aan de zijde van IS te strijden in de burgeroorlog tegen Assad. Voordien stond hij bij het gerecht bekend als een kleine crimineel. Hij verscheen in propagandavideo’s van de terreurorganisatie die zich tegen het Westen richtten. In een IS-filmpje van februari 2015 uitte Jadaoun al samen met de Belgen Redwan Hajaoui en ex-militair Lotfi Aoumeur bedreigingen aan België. Na de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel was Jadaoun te zien in een opeisingsvideo van de terreurorganisatie. In augustus 2016 zou Aoumeur een zelfmoordaanslag gepleegd hebben in Irak, in opdracht van Jadaoun.

Jadaoun zou hechte banden gehad hebben met de terroristen van de aanslagen in Parijs en Brussel. Ook had hij te maken met de twee IS-militanten die in januari 2015 doodgeschoten werden door politie-eenheden in een safehouse in Verviers. De twee waren afkomstig uit Molenbeek en wachtten destijds op het groen licht van Abdelhamid Abaaoud om een aanslag te plegen. Dat werd dus voorkomen door de Belgische inlichtingdiensten.

Eerder doodverklaard

Eerder dit jaar waarschuwden de Franse veiligheidsdiensten dat Jadaoun mogelijk teruggekeerd was naar Europa om een nieuwe aanslag te plegen. Zijn naam stond op een gelekt intern opsporingsbericht. Het communicatiekanaal van Islamitische Staat meldde destijds dat Jadaoun omgekomen was in de strijd om Mosoel. IS probeert wel vaker de politie en de inlichtingendiensten om de tuin te leiden door terroristen dood te verklaren. Eerst werd de dood van Jadaoun op sociale media nog tegengesproken, maar later werd algemeen aangenomen dat hij omgekomen was. Onterecht, blijkt nu. Ook Abdelhamid Abaaoud liet zich eerder al doodverklaren.

Lees meer

Dit al gelezen?