© VRT

Hoe gaan de makers dit oplossen? Julia verdwijnt dan toch niet uit Thuis

13 september 2017

Vele 'Thuis'-fans waren teleurgesteld in de openingsafleveringen van dit seizoen. Te traag, te voorspelbaar, zo klonk de kritiek. Maar het nieuwe seizoen is nu toch echt op gang gekomen. Het gaat plots zelfs zo snel dat het lijkt alsof de schrijvers zich al in een hoek hebben geschreven. Waldek en Simonne zijn ontsnapt, en dus lijkt de ondergang van Julia een feit, maar actrice Myriam Bronzwaar verdwijnt niet uit de serie. Hoe gaan ze dat dan oplossen?

Het regende kritiek op de eerste afleveringen van het nieuwe Thuis-seizoen. Het ging te traag, er gebeurde niets, maar vooral dat Julia de ontvoerder van Waldek bleek te zijn, schoot bij velen in het verkeerde keelgat. Te voorspelbaar, zo was de teneur. Producer Hans Roggen verdedigde die keuze en raadde de mensen vooral aan om te blijven kijken. En zij die dat gedaan hebben, hebben zich dat niet beklaagd. Thuis is een aantal versnellingen hoger geschakeld en is nu spannender dan ooit. En het personage waar het nu allemaal om draait, is net het personage dat velen te voorspelbaar vonden: Julia.

We weten al dat Julia Cois heeft vermoord, en ook seksuele hulpverleenster Marieke kwam al om het leven door het eten van Julia haar koekjes. Maar zowel Mayra, haar ongeboren kind als Sandrine lijken de vergiftigingen te overleven. En overleven, dat lijken nu ook Waldek en Simonne, die Julia had ontvoerd, te doen. Want in een razend spannende aflevering zagen we gisteren hoe die twee konden ontsnappen uit de klauwen van Julia.

Verdwijnt Julia uit Thuis?

De vraag is dan ook niet meer of Julia zal gevat worden, maar wanneer. En hoe. Thuis-producer Hans Roggen geeft toe in een interview in Dag Allemaal dat er nu maar drie mogelijke uitkomsten meer zijn: Julia belandt in de cel, in de psychiatrie of ... ze sterft. "Ik wil niemands kijkplezier verpesten door nu al te onthullen welke weg wij voor haar gekozen hebben", blijft Roggen op de vlakte. Vele fans leiden daaruit af dat Julia wel eens uit de serie zou kunnen verdwijnen.

Roggen begrijpt dat. "Myriam (Bronzwaar, die Julia speelt, red.) heeft in een interview verteld dat ze theater- en tv-werk niet meer wil combineren. Als ze veel op de planken staat, is ze dus wat minder op de tv-set te vinden", legt hij uit. "Maar dat hoeft nog geen definitieve exit in te houden." Julia lijkt dus niet meteen te gaan verdwijnen uit Thuis. "Het enige dat ik kan zeggen, is dat we haar niet stilletjes aan het afvoeren zijn."

We zullen dus nog kunnen blijven genieten van de labiele Julia, maar hoe gaan ze dat dan oplossen? Want echt veel wegen kunnen ze met deze verhaallijn niet meteen uit. Wij onderzochten wat er wél nog zou kunnen gebeuren.

Optie 1: Julia wordt opgepakt door de politie

Dit ligt uiteraard het meest voor de hand. Simonne en Waldek zijn ontsnapt en zullen zo snel mogelijk naar de politie gaan. Die weten dan meteen waar te zoeken en kunnen Julia oppakken. Het zal een koud kunstje zijn om haar te veroordelen. De enige vraag in dit scenario is dan nog of ze naar de gevangenis zal gaan of naar de psychiatrie. Er zitten duidelijk een paar vijzen los bij Julia, maar ze is toch ook echt te gevaarlijk om gewoon in een instelling te steken.

Optie 2: Julia wordt vermoord

Frank zien huilen, is een van de meest emotionele momenten uit de hele serie. Hij zit enorm in met 'zijn Simonneke'. Het is dan ook niet ondenkbaar dat Frank eigenhandig voor gerechtigheid wil zorgen. Zo zal hij Simonne misschien afraden naar de politie te gaan of zal hij hen proberen voor zijn, om zo als eerste Julia in zijn handen te kunnen krijgen. Frank en Julia alleen in één ruimte, dan kan echt alles gebeuren. Een emotionele Frank is, zoals we al vaker hebben gezien, tot alles in staat. Zelfs tot het vermoorden van Julia? Wij denken alvast van wel. Het enige probleem met deze theorie is dat Julia onherroepelijk uit de serie zou verdwijnen, iets dat producer Roggen ontkent (en vele fans ook zouden betreuren).

Optie 3: Julia ontsnapt ... opnieuw

Hoewel Roggen bevestigde dat er maar drie mogelijkheden zijn, zien wij (en een hoop fans) er toch nog één. Julia is al eens spoorloos verdwenen, en dat kan ze nu ook weer doen. Nu Waldek en Simonne zijn ontsnapt, weet Julia ook dat haar laatste uren mogelijks geslagen zijn. Alles ontkennen kan ze niet meer. Dus heeft ze nog maar één optie: weglopen. De kans bestaat dan ook dat Tim en Dieter weer net te laat zullen komen en enkel nog wat van Julia haar bloed zullen vinden. Deze optie is misschien wel het meest Thuis-waardig, omdat zo de spannende verhaallijn wat extra uitgerekt kan worden. Zo kan Julia natuurlijk ook binnen een tijdje weer een dramatische terugkeer maken.

Wat het ook zal worden, dit zal allemaal grote gevolgen hebben. Ook voor de andere personages. Denk maar aan Pauline, die misschien weer in een zware depressie zal geraken. Om nog maar te zwijgen van Luc, die Marieke verloor. Het beloven dus nog enorm interessante weken te worden in Thuis!

Lees meer

Dit al gelezen?