“Volgende vijf jaar een miljoen jobs weg bij Europese banken”

13 september 2017

In Europa gaan de volgende vijf jaar maar liefst een op de drie werknemers in de bankensector, of in totaal een miljoen mensen, hun job verliezen. Dat voorspelt voormalig Citigroup-baas Vikram Pandit toch. De reden: de robotisering van hun jobs.

Volgens Pandit, die tot 2012 aan het roer stond bij de Amerikaanse bank, worden processen door robotisering vereenvoudigd. Vooral ondersteunende diensten worden naar verwachting snel geautomatiseerd, voorspelt hij in een interview met Bloomberg.

Wat Pandit nu voorspelt, sluit aan bij een rapport van Citigroup van vorig jaar. De bank had het toen wel over een periode van tien jaar.

In Europa zou dat betekenen dat een miljoen mensen hun baan verliezen. In de VS zouden 770.000 bankmedewerkers hun baan kwijtraken.

Ook andere sectoren

Uit een onderzoek dat hr-dienstengroep Acerta liet voeren bij 469 CEO’s en directieleden van bedrijven in ons land, blijkt dat 8 op de 10 CEO’s geloven dat ze meer dan 5% van hun personeel zullen moeten laten gaan door de digitalisering.

47% van de werkgevers denkt dat de impact van de robotisering zich zal manifesteren over 3 à 5 jaar. CEO’s gaan ervan uit dat de impact het grootst zal zijn in de industrie (42%), gevolgd door de bank- en verzekeringssector (38%) en de dienstensector (35%). 47% denkt dat de impact van de vierde industriële revolutie op de eigen organisatie al voor over 3 à 5 jaar is, 41% later dan 5 jaar.

Volgens de Belgische CEO’s zullen zowel kaderleden (3%), administratieve bedienden (21%), productiebedienden (25%) als arbeiders (16%) de impact voelen.

Dit al gelezen?