Schrijnend: vluchtelingen verkopen hun nier om overtocht naar Europa te kunnen betalen

13 september 2017

Vluchtelingen verkopen in Egypte een nier om de oversteek naar Europa te kunnen betalen. Dat heeft het Nederlandse tv-programma Zembla ontdekt. De orgaanhandelaren werken in opdracht van Egyptische transplantatie-artsen. De organen zijn bestemd voor rijke patiënten uit het Midden-Oosten. 

Volgens een hulpverlener die deze vluchtelingen bijstaat, is bijna driekwart van de transplantatie-artsen in Egypte betrokken bij de orgaanhandel. De Egyptische mensenrechtenactivist Hamdy Alazazi, die gegevens verzamelt over de handel in organen, zegt dat vluchtelingen ook onder valse voorwendselen naar het ziekenhuis worden gelokt, bijvoorbeeld voor een medische check. Toen een vrouw uit Eritrea uit de narcose kwam, bleek dat haar nier was gestolen.

Volgens een orgaanhandelaar in Caïro, met wie Zembla sprak, gaat het om tientallen mensen. De meesten zitten nu in Duitsland, anderen in Frankrijk, Nederland, Ierland, Groot-Brittannië, Zweden en Noorwegen.

Volgens een hulpverlener die vluchtelingen bijstaat die hun nier hebben afgestaan, is 70 tot 75 procent van de transplantatie-artsen in Egypte betrokken bij de orgaanhandel.

20.000 dollar

Deze bevindingen bewijzen voor het eerst dat vluchtelingen organen verkopen voor hun reis, zegt Frederike Ambagtsheer, die onlangs aan de Erasmus Universiteit is gepromoveerd op internationale orgaanhandel. "Wat je hier ziet is mensenhandel met orgaanverwijdering als oogmerk", zegt ze in de Zembla-uitzending Handel in Vluchtelingen, die vanavond wordt uitgezonden.

Zembla sprak een handelaar die Soedanese en Eritrese vluchtelingen ronselt. Hij krijgt van de arts rond de 20.000 dollar per nier. Hoeveel hij daarvan aan de slachtoffers geeft, bepaalt hij zelf.

Een Soedanese vluchteling in Caïro vertelt in de uitzending dat hij maar 2.000 dollar kreeg voor zijn nier, terwijl hem 13.000 dollar was beloofd. Daarom wil hij nu ook een stuk van zijn lever verkopen.

Dit al gelezen?