© Richard Drew

De man die sprong van de WTC-toren: 16 jaar later en dit beeld blijft ons bij

11 september 2017

Op 11 september 2001 kende de Verenigde Staten één van de meest tragische gebeurtenissen: een aanslag op de Twin-Towers van het World Trade Center in New York. Volgens gegevens sprongen zo'n 104 mensen om te ontsnappen aan wat binnenin gebeurde. Na 16 jaar blijven de beelden ons nog steeds bij, vooral deze foto genomen door Richard Drew. 

De foto van 'The Falling Man’ werd genomen door Associated Pressfotograaf Richard Drew. De man waarvan Drew een foto nam, was één van de zogenaamde 'jumpers' van die dag. Volgens de Amerikaanse autoriteiten hebben deze mensen geen zelfmoord gepleegd, maar werden ze door de vlammen verplicht om te springen.

Officieel staat de teller op 104 jumpers, maar volgens het National Institute of Standards en Technology (NIST), is het cijfer niet definitief en ligt het aantal waarschijnlijk veel hoger. Onder de torens werden honderden slachtoffers verpulverd. Het juiste aantal van de springers zal nooit geweten worden.

Niet gesprongen

De NIST-studie vertelt ook dat minstens vier mensen uit de ramen klommen om naar beneden te dalen. Helaas verloren ze hun greep en stortten ze naar beneden.

Zo'n val duurde ongeveer 10 seconden. Afhankelijk van de hoogte waarvan ze sprongen en hun gewicht, zou de snelheid variëren tussen 200 en 320 km/uur.

Heel veel ooggetuigen hebben de verschrikkelijke gebeurtenis kunnen aanschouwen. Vooral hulpdiensten en noodwerkers kregen na 9/11 psychologische hulp om de gebeurtenis te verwerken. Volgens de psychologen had het geluid en het zicht van de vallende lichamen, de grootste impact op de reddingswerkers.

Wie was 'The Falling Man'?

De man werd nadien geïdentificeerd als Jonathan Briley, een 43-jarige ober. De man werkte in de bovenste verdieping van het noordelijke WTC-toren, in het restaurant Windows on the World. Hij is de broer van Alex Briley, GI van Village People die bekend zijn geworden met het nummer YMCA.

De familie gelooft niet dat Jonathan de 'Falling Man' is. "Hij lijkt erop, maar het is Jonathan niet", zegt zijn zus Gwendolyn. "Als het toch Jonathan was, dan sprong hij gewoon in de armen van God."

Er circuleren verschillende verhalen van wie 'Falling Man' nu eigenlijk echt was.

Lees meer

Dit al gelezen?