© vrt

Nu ook staking bij de VRT op 10 oktober?

7 september 2017

De socialistische vakbond ACOD roept nu ook de VRT op om op 10 oktober te staken. Het vakbondscomité van de openbare omroep heeft een stakingsaanzegging ingediend. Tot wat voor een actie dat op 10 oktober zal leiden, is nog niet duidelijk.

De socialistische vakbond ACOD roept al zijn leden bij de VRT op om op 10 oktober mee te doen aan de nationale stakingsdag. Dat schrijft De Morgen. "Net als de andere openbare diensten voelt ook de VRT de impact van de maatregelen van de rechtse regeringen Bourgeois en Michel", klinkt het bij de VRT-afdeling van ACOD. “Vooral de niet indexering van de werkingsmiddelen is een probleem", zegt Michelle Graus, voorzitter van ACOD-VRT. “Die dreigt op termijn voor banenverlies te zorgen. Toen onze CEO dat probleem aankaartte beloofde minister van media Gatz voor een oplossing te zorgen, maar daar is tot op vandaag niets van in huis gekomen. Daardoor komt het sociaal akkoord dat we met de directie en de Vlaamse regering sloten op de helling te staan."

ACOD als enige vakbond

Wat er op 10 oktober concreet zal gebeuren in de Reyerslaan, is nog niet duidelijk. “De gevolgen van de actie zijn nu nog heel moeilijk in te schatten”, geeft Graus aan. “Het hangt ook af van de andere vakbonden. Voorlopig zijn wij als ACOD de enigen die een stakingsaanzegging hebben ingediend. Als ook de anderen op de kar springen zal de impact natuurlijk groter zijn."

De ACOD LRB (Lokale en Regionale Besturen) roept nu ook op tot een staking op 10 oktober in alle lokale en regionale besturen. Daar vallen steden en gemeenten, OCMW's, provincies, politie, brandweer, openbare ziekenhuizen en intercommunales onder. De vakbond stelt dat de werkomstandigheden bij die diensten achteruitgaan en dat de werkdruk op het personeel alleen maar toeneemt. Eerder werden het spoor, bpost en de Vlaamse en federale ambtenaren al opgeroepen om op 10 oktober het werk neer te leggen.

Lees meer

Dit al gelezen?