© Getty

Spaanse vrouw blijkt nu, na dure opgraving, toch niet de dochter van Dali (maar wie betaalt de kosten?)

7 september 2017

Het soort drama dat we hier vooral zouden linken aan het koningshuis en Delphine Boël: in Spanje claimde een vrouw de dochter te zijn van Salvador Dali, de surrealistische schilder en kunstenaar die bijna vereerd wordt in z'n thuisland. Na enkele jaren strijd en uiteindelijk het openbreken van Dali's graf voor een DNA-staal is de uitkomst definitief: Pilar Abel is niet de dochter van Salvador Dali. 

Smeltende klokken, dieren met gigantisch lange poten: de schilderstijl van Salvador Dali is overal bekend. In 1989 overleed de kunstenaar, zijn nalatenschap ging, bij gebrek aan kinderen, naar de staat. Zij richtten er een vereniging mee op die resulteerde in onder andere een museum in Figuères, waar hij ook begraven ligt. Dat graf werd onlangs opengebroken om er een DNA-staal uit te halen.

De stukjes vingernagel, bot, en haar moesten bewijzen dat Pilar Abel de buitenechtelijke dochter van de surrealist is, maar dat blijkt nu niet waar. De 61-jarige vrouw, die tarotkaarten leest als beroep, had van haar grootmoeder gehoord dat haar eigen moeder een affaire had gehad met Dali. Haar moeder zou uiteindelijk ook zoveel bekend hebben en dus ging Abel op zoek naar bewijs.

400 miljoen euro

Naar eigen zeggen interesseert de nalatenschap van Dali haar helemaal niet, al zal dat wel een bijkomende rol hebben gespeeld in het DNA-onderzoek dat de vrouw eiste. Onder de Spaanse wetgeving zou ze recht hebben op een kwart van diens navenante erfenis. The Dali Foundation zou zo'n 400 miljoen euro waard zijn volgens hun documenten over boekjaar 2016, al eens de moeite om de gerechtelijke weg te bewandelen.

Los van de waarheid over de affaire, wordt Abel nu dus volgens The Dali Foundation in het ongelijk gesteld. Een officieel communiqué van Abel is er nog niet geweest, maar de DNA-resultaten zou nu wel degelijk bewijs leveren van het tegendeel. Eerder al had de vrouw toestemming gekregen om huidschilfers van Dali's dodenmasker te gebruiken voor een DNA-test, maar die was toen té onduidelijk om resultaten te genereren.

Eén blik is duizend woorden

Wat gebeurt er nu dan? Pilar Abel wil niet reageren, en liet onder andere aan El Pais weten dat ze sowieso een persconferentie organiseert, zodra de resultaten haar officieel bereiken. Maar volgens The Dali Foundation zal de vrouw wel voor de kosten van de exhumatie moeten opdraaien. Dat zal geen malse rekening zijn, want de grafplaat van één ton zwaar moest daarvoor verzet worden.

Bij het begin van deze hetze reageerden de meeste media al vrij sceptisch. Over het kunstenaarskoppel gingen geruchten de ronde dat Dali eigenlijk geen kinderen kon krijgen en dat zijn vrouw en muse, Gala, vele affaires had. Toch bleef Abel zeggen dat ze haar vader vaker in de straten van Cadaquès, een kuststadje in Catalonië waar Dali vaak werkte, had gezien. "En dat één blik duizend woorden kon vervangen."

Lees meer

Dit al gelezen?