© VTM

Een straffe start en drukdrangonderdrukking bij Bart: dit is alles wat je moet onthouden uit The Voice

9 september 2017

The Voice van Vlaanderen is aan een nieuw seizoen begonnen met de eerste van zes audities. En daarin zat meteen veel talent. Alex Callier kroonde zich bij zijn comeback meteen tot meest succesvolle coach, al had Bart Peeters een cursus drukdrangonderdrukking gevolgd. Hier is alles wat de moeite waard was in de eerste aflevering.

1. Anouchka

*22 jaar - Antwerpen

Sweater Weather - The Neighbourhood

The Voice van Vlaanderen opende dit jaar niet met een knaller van formaat, maar wel met een stem die groeipotentieel heeft. Anouchka deed ons wat denken aan de winnares van vorig jaar, Lola. Ook zij was redelijk anoniem tot in de beslissende fase van de wedstrijd. Uiteindelijk draaien wel twee coaches hun stoel: Natalia en Alex Callier. "Hoewel dit niet volledig mijn genre is, dacht ik 'what the hell'", zegt Alex. Natalia was iets sneller overtuigd. "Toen ik draaide dacht ik: 'Allright, that's what I like girl'."

Eentje voor Natalia, denk je dan. Maar Anouchka verrast en kiest voor Alex. Al had je het wel een beetje kunnen zien komen. De nieuwe coach komt in de montage al gauw als eerste aan bod. Al zal Anouchka haar best moeten doen, want dit is er zo eentje die je je in de battles nog nauwelijks herinnert.

ALEX WINT!

2. Roy

*26 jaar - Rijkevorsel

Starlight - Muse

Niks dan complimenten krijgen en er toch uit liggen. Dat gebeurt al eens in The Voice, en Roy had het zitten. Hij koos voor Starlight van Muse, maar niemand draaide z'n stoel om. Zijn prestatie was dan ook niet overweldigend genoeg om een plek in de volgende ronde te verdienen. Vreemd genoeg was het commentaar van zowat de hele jury dat hij te veel zoals zanger Matt Bellamy klonk. Dat is misschien een beetje overdreven, maar het is een vriendelijke manier om iemand af te wimpelen. "We zitten hier in The Voice, niet in The Soundmix Show", zegt Alex Callier.

Bart Peeters had wel zin om te drukken, maar heeft z'n lesje geleerd na vorig seizoen. Toen zat zijn team al veel te snel vol. "Ik heb wel last van drukdrang", zegt hij. Dat woord zal een rode draad doorheen dit seizoen worden. "Ik heb hier nog wat immodium", snelt Alex hem te hulp. "Dat is drukdrang die met immodium niet te bestrijden is", antwoordt Bart. Hopelijk hebben ze z'n stoel na iedere aflevering grondig schoongemaakt ...

3. Luka

*16 jaar - Wijgmaal

Sweet Dreams - Marilyn Manson

Het lijkt wel The Voice Kids, want Luka is pas 16 jaar. Al wordt ze dit jaar nog 17, en dat is vanaf dit seizoen de minimumleeftijd om te mogen deelnemen. Ze is daarmee één van de jongste kandidaten, maar dat is er niet aan te merken. Ze kiest voor Sweat Dreams, maar dan in de heel duistere versie van Marilyn Manson. Bovendien heeft ze er een eigen twist aan gegeven, waarmee ze toont dat ze echt met muziek bezig is. Alle coaches draaien zich om, en ze zijn duidelijk even van hun melk. "Je was in charge, de band was van jou", zegt Koen.

Natalia doet een ultieme poging om Luka binnen te halen door te stellen dat ze "ballen" moet hebben om zo'n nummer te kiezen. En dat ze nu "echte kloten" nodig heeft om voor Natalia als coach te gaan. Maar die heeft Luka niet, want ook zij kiest voor Alex Callier. Alex versus de rest: 2-0!

ALEX WINT!

4. Magalie

*19 jaar - Wommelgem

Wild Things - Alessia Cara

Ook dit jaar zijn er weer oude bekenden in The Voice, of in dit geval familie van een oude bekende. De zus van Magalie heeft in het derde seizoen nog meegedaan en bereikte toen de eerste liveshow. Het doel van Magalie is dus de tweede liveshow te halen. Ze komt in elk geval een stapje dichterbij, want dankzij Koen Wauters mag ze naar de battles. Hij draait als enige om en loopt meteen naar zijn eerste aanwinst van dit seizoen. Daarmee zit ze overigens in hetzelfde team als haar zus, dus ze zit helemaal op koers.

Bart Peeters vergeleek haar overigens met Bjork, maar kon andermaal aan zijn drukdrang weerstaan.

KOEN WINT!

5. Xavier

*30 jaar - Brussel

Let It Be - The Beatles

Wordt dit de zwarte parel van dit seizoen? Xavier is eigenlijk ontdekt door z'n moeder toen hij in de keuken stond te zingen. Ze raadde hem aan zijn stem te trainen en sindsdien laat muziek hem niet meer los. Al is hij eigenlijk ook een danser, want hij doet iets wat met martial arts te maken heeft. Die moves kan hij niet tonen tijdens zijn auditie, maar gelukkig overtuigt zijn stem Natalia en Bart Peeters om te drukken. Volgens Koen moet hij zijn momenten nog beter leren uitkiezen om te pieken, maar Natalia heeft betere commentaar: "Sommige audities zijn zo goed dat ze niet meer overtroffen kunnen worden. En bij jou is dat moment nog niet gekomen."

Na zo'n woorden kon Xavier niet anders dan voor Natalia kiezen. En zo is Bart de enige die nog een leeg team heeft. Dat heeft volgens hem te maken met het feit dat hij een cursus drukdrangonderdrukking gevolgd heeft. Aan zijn uitleg zal het nooit liggen ...

NATALIA WINT!

6. Melanie

*19 jaar - Hove

Constellation - Tom Odell

Eén van de toppers van dit seizoen wordt zonder twijfel Melanie. Moedig neemt ze niet alleen plaats achter de microfoon, maar ook achter de piano. Ze is de dochter van de voormalige zangeres van Pitti Pollack, en dat is voor enkele juryleden geen onbekende. Achter de schermen kijkt mama fier toe hoe haar dochter een schitterende performance neerzet en alle juryleden doet omdraaien. Natalia verklapt dat de zenuwen van kant veranderen wanneer alle coaches op de knop drukken, omdat ze haar allemaal willen binnenhalen. "Ik had stress toen je begon, maar je hebt mij gekalmeerd", reageert Alex Callier.

Natalia ziet de bui al hangen en doet nog een ultieme poging om Melanie van het Hooverphonic-brein af te snoepen. "Je moet echt hard opletten met mannen. Je mag jezelf niet te snel weggeven, hé." Maar tevergeefs, Alex Callier haalt de eerste grote kandidaat voor de eindzege binnen.

ALEX WINT!

7. Jade

*19 jaar - Wommelgem

Dreams - Fleetwood Mac

Misschien heeft ze voor de verkeerde wedstrijd gekozen, want Jade blijkt een zeer grote fan van K3 te zijn. Nu wil ze wel eens buiten de living zingen ook, en daarvoor kiest ze een heel vreemd nummer. Fleetwood Mac blijkt haar andere grote muziekpassie te zijn, toch straf voor een meisje van 19 jaar. Helaas is het nummer net iets te hoog gegrepen. Ook achter de schermen zien we even een pijnlijke grimas op de gezichten van de familie wanneer ze een noot verkeerd pakt.

Niemand draait zich om en voor de jury is de verklaring duidelijk. "Het is niet omdat je fan bent van iets dat je het ook moet zingen", zegt Alex. "Ik heb nog nooit aan een wedstrijd meegedaan met Bohemian Rhapsody, hoewel ik het wel zou willen", gaat Bart verder. Conclusie: volgende keer een nummer kiezen dat haar beter ligt en Jade maakt wel een kans. Alle kleuren van de regenboog?

8. Jérémie

*17 jaar - Deerlijk

Mercy - Shawn Mendes

Het lag op voorhand vast voor wie Jérémie zou kiezen als hij het mocht halen. Hij danst en zingt in musicals van Studio 100 en blijkt zo goed bevriend te zijn met Zita, de dochter van Koen Wauters. Drie coaches draaien zich om, en gelukkig is ook Koen daarbij. Hij had zijn stem naar eigen zeggen niet herkend, maar wil Jérémie graag in z'n team. "Ik zou een strenge papa voor je zijn", zegt Koen. "En als je niet voor mij kiest, dan spreek je nooit meer met mijn dochter."

De andere coaches beseffen dat ze niet veel moeite meer moeten doen, en tot Koens opluchting kiest Jérémie voor hem. Nog snel een selfie voor Zita en hupsakee. Op naar de volgende ronde!

KOEN WINT!

9. Koen

*31 jaar - Roosbeek

Over My Shoulder - Mike and the Mechanics

Van Studio 100 naar een schrijver van kinderliedjes. Koen Paredis wil het nu ook wel eens op het grote podium tonen. Hij heeft zijn vriendin meegenomen die alle momenten kan bevallen. Gelukkig kon hij zich nadien daarop focussen, want de wedstrijd stopt meteen. Hij kiest voor een echte klassieker en daar luistert de jury altijd wat strenger naar. Zoals eerder in de show is het te veel een imitatie en dus draait niemand zich om. Pech ook dat hij al heel vroeg een valse noot zong, want daarna kon hij niet meer overtuigen.

"Je hebt een moeilijk, bijna onmogelijk nummer gekozen. Maar zingen kan je", sluit Bart af met een compliment. Waarna Koen naar zijn hoogzwangere vrouw mocht terugkeren. Muziek is immers niet meer dan de belangrijkste bijzaak in de wereld, zoals Bart altijd stelt.

10. Sima

*17 jaar - Appelterre-Eichem

De eerste aflevering van The Voice was meteen een kleine invasie van kandidaten die de voorbije jaren aan The Voice Kids hadden kunnen deelnemen. Ook Sima is pas 17 jaar, en ze neemt een risico. Zo kiest ze ervoor om te rappen. Niet alle coaches zijn overtuigd, maar Koen en Natalia wel. "Je bent een heel bevallige verschijning", zegt Natalia. En ook Koen: "Ik wil graag je vriendje zijn. Ik denk dat er niemand bij de blinds al zo'n show verkocht heeft."

Mooie woorden, maar uiteindelijk kiest ze voor Natalia. Iedere coach heeft nu al minstens twee teamleden, maar Bart staat nog altijd op nul.

NATALIA WINT!

11. Yoeri

*33 jaar - Wilderen

With Arms Wide Open - Creed

De laatste is altijd een knaller met eindzegepotentieel. En dat is Yoeri zeker. Al voor hij begint te zingen, gieren de zenuwen door de zaal. De jury hoort hem ademen door de microfoon. Maar dan is het er meteen boenk op. Zo goed dat Bart en Koen bij de eerste noot op de knop drukken. Natalia volgt halverwege en Alex draait uiteindelijk ook nog. Yoeri is zo'n jaarlijks verhaal van de zanger die nog nooit voor een publiek heeft opgetreden en de jury toch verrast.

Wanneer Yoeri vertelt hoe hij dit nummer in de auto hoorde toen hij net papa geworden was, begint Koen zowaar te wenen. Maar tranen baten niet, het geduld van Bart Peeters wordt beloond. Yoeri is de eerste aanwinst van het nieuwe Team Bart.

BART WINT!

Enkele cijfers

  • Alex Callier maakt z'n comeback als winnaar van de eerste aflevering. Hij weet drie kandidaten te overtuigen om in zijn team te komen. Natalia en Koen zitten hem met elk twee teamleden op de hielen. En Bart slaagt in zijn drukdrangonderdrukking en heeft slechts één stem gewonnen. Al moeten we erbij vermelden dat hij toch ook vaak geweigerd is.
  • Bart drukte in totaal vijf keer, en haalde 20 procent binnen. Natalia drukte zeven keer, en wist 28 procent van haar pogingen te overtuigen. Koen drukte zes keer en haalde 33 procent. Maar Alex blonk uit door maar vier keer te drukken en liefst 75 procent te laten optekenen.
  • Wat de favorieten betreft waren Melanie en Yoeri de toppers van de aflevering. Zij kozen respectievelijk voor Team Alex en Team Bart.

TEAM KOEN

© VTM

TEAM ALEX

© VTM

TEAM NATALIA

© VTM

TEAM BART

© VTM

Lees meer

Dit al gelezen?