© iStock

Het schooljaar is weer begonnen: zo zorg je ervoor dat je fiets niet gestolen wordt

4 september 2017

Het schooljaar is begonnen, het academiejaar staat weer voor de deur en dus geef je je stalen ros nog een flinke opknapbeurt voor je er weer dagelijks mee om en weer naar school, kot en campus bolt. Je grootste angst? Fietsendieven natuurlijk, want hoe geraak je anders van A naar B? Een nieuwe fiets kost algauw evenveel als een deftig slot, en die centen spendeer je liever anders. Hier is dus onze ultieme gids om je fiets bij te houden. 

1. Zet je fiets in een bewaakte stalling

© iStock
In theorie blijft je fiets dan mooi bewaakt door iemand wiens job het is om er voor te zorgen dat ie niet gestolen wordt. En een beetje een clevere dief laat zich niet op camera pakken, dus dit spreekt een beetje voor zich.

2. En het liefst in het midden van een rek, niet aan de zijkanten

© iStock
Zeker in een niet bewaakte stalling: zet je fiets in het midden, niet aan de kant. Hoe meer plaats dieven hebben om te manoeuvreren, hoe verleidelijker het is om de jouwe toch nog snel mee te nemen. In het midden staat je stalen ros dus al direct wat safer.

3. Geen stalling voorhanden? Parkeer dan liefst op een goed verlichte plaats

© iStock
Opnieuw: een donker hoekje geeft voldoende 'dekking', op een felverlichte plaats word je al sneller gespot. Uiteraard hang je je fiets liefst ergens aan vast, maar als dat niet kan, dan liefst niet in een verlaten steegje.

4. Double dutch for cyclists: een ringslot én een kettingslot werken goed samen

© iStock
De logica zelve: één slot is moeilijk, twee sloten zijn nog veel moeilijker. En maak het potentiële dieven ook moeilijker om één techniek gewoon twee keer toe te passen. Een ringslot is moeilijker om open te krijgen, maar een kettingslot kan je ook nog voldoende 'draaien', liefst zodat je niet te makkelijk aan de schakels kan.

5. Zet je kettingslot hoog genoeg vast

© iStock
Hoe hoger je kettingslot, hoe moeilijker het is om bijvoorbeeld met een steen op je ketting te slaan en zo de schakels te breken. Een laaghangend slot kan je even op de straat leggen, wat een platform creëert. Hoger dus.

6. En liefst zo dicht mogelijk bij het ventiel van je band

© iStock
Als dieven dicht bij je ventiel moeten manoeuvreren, dan wordt het al een stuk minder verleidelijk om net jouw fiets uit te kiezen. De kans dat het ventieltje kapot gaat en ze dus een fiets stelen om 'm dan achteraf nog te moeten repareren, is eerder klein.

7. Je kan 'm ook gratis laten graveren bij de politie

© iStock
Wat een fietsendief soms kan tegenhouden is je rijksregisternummer dat gegraveerd staat op je kader, en dat houdt ze wel eens tegen. Of, alternatief, zo is hij moeilijker om gewoon door te verkopen. Mocht je 'm ooit terugvinden (gebeurt vaker dan je denkt), dan kan je bewijzen dat het om jouw fiets gaat.

8. En je ros een roze kleurtje geven, of een aantal andere opvallende kenmerken, helpt ook

© iStock
Want de zoveelste grijze fiets, die valt niet op. Maar een roze, goudenbeglitterd of met bloemen gedecoreerd exemplaar valt op en dus zijn dieven niet snel geneigd om de jouwe mee te nemen. Laat je dus volledig gaan met fluoverf, bloemen of papier-maché. Succes!

9. Neem je zadel mee

© iStock
Dit heb je misschien al eens gezien in drukke stations: mensen die gewoon hun zadel meenemen. Da's niet omdat ze er zo gehecht aan zijn, maar omdat ze (terecht) denken dat dieven twee keer nadenken voor ze een zadelloos examplaar meenemen. Logisch. Je kan er niet op fietsen. Waarom zou je 'm stelen. Enig nadeel: je loopt natuurlijk een hele dag met een zadel rond. Awkward. Maar op het einde heb je wel je fiets!

Lees meer

Dit al gelezen?