Salvador Sobral won voor Portugal de voorbije editie van het Eurovisiesongfestival.

© epa

Is er na een Aziatische versie ook een Amerikaans Eurovisiesongfestival in de maak?

29 augustus 2017

Jon Ola Sand, de uitvoerende producent van het Eurovisiesongfestival, heeft zich uitgesproken over een mogelijke Amerikaanse versie van de liedjeswedstrijd. "We bekijken of het mogelijk is om een Amerikaanse editie van het Eurovisiesongfestival op poten te zetten", vertelde hij aan Eurovision Fan House. Eerder werd al bevestigd dat er een Aziatische editie komt.

Er wordt vanuit de VS steeds met grote ogen gekeken als heel Europa voor zijn televisiescherm kruipt voor het jaarlijkse Eurovisiesongfestival. Elk jaar klinkt dan ook de vraag of er misschien wel een Amerikaanse versie zou komen, maar nooit werden ook echt stappen gezet om dat te realiseren.

Al zou dat wel eens kunnen veranderen. Want uitvoerende producent van het Eurovisiesongfestival Jon Ola Sand heeft gezegd te onderzoeken of het daadwerkelijk mogelijk is. "We bekijken of het een mogelijkheid is om een Amerikaanse versie te maken van het Eurovisiesongfestival", vertelde hij aan Eurovision Fan House, "al is er nog niks zeker." Mocht dat 'Americavision' er ook daadwerkelijk komen, dan zal dat dus voor binnenkort zijn.

"Het moet herkenbaar blijven"

Verdere informatie kon, of wou, Sand nog niet geven. Al liet hij in een persconferentie vorig jaar wel al eens in zijn plannen kijken: "We hebben al producers gecontacteerd in de VS om te zien of we een gelijkaardige show kunnen opzetten in de VS, waar de verschillende staten het tegen elkaar zullen opnemen." Een idee dat volgens Sand niet van hem, maar van producers uit de VS zou komen.

Het zou volgens Sand dan ook kunnen dat een mogelijke Amerikaanse versie verschilt van het origineel. "Iedereen die de televisiewereld kent in de VS weet dat die heel verschillend is van die in Europa. Dus moet de show ook worden aangepast aan die markt", legde hij uit. "Maar we zullen er dan wel over moeten waken dat het nog steeds herkenbaar blijft en niet zomaar een wedstrijd wordt."

Eurovision Asia

Eerder deze maand raakte al bekend dat ook Azië en Oceanië hun eigen liedjeswedstrijd zullen krijgen. "Het is zeker en vast een strategie om op lange termijn te kijken hoe ver het merk 'Eurovisie' kan reiken buiten Europa", bevestigde Sand.

Lees meer

Dit al gelezen?