© iStock

Brazilië geeft groen licht om in het Amazonewoud een beschermd gebied groter dan België om te kappen

28 augustus 2017

De Braziliaanse regering heeft het Renca-reservaat, een groot gebied in het Amazonewoud, opengesteld voor de mijnbouw. Het noordelijk gebied was sinds 1984 beschermd, maar daar komt nu dus een einde aan. Milieuorganisaties noemen het “de ergste aanval op het regenwoud in vijftig jaar”.

De Braziliaanse regering heeft toestemming gegeven om goud- en ijzermijnen neer te zetten in het Renca-reservaat, een gebied in het Amazonewoud dat sinds 1984 beschermd was. Dat meldt de BBC. Het Amazonewoud is 5,5 miljoen vierkante kilometer groot en ongeveer 60 procent daarvan ligt in Brazilië. Met een oppervlakte van 46.000 vierkante kilometer is het Renca-reservaat groter dan ons land.

De Braziliaanse overheid wil met deze maategel vooral jobs creëren. Momenteel zitten ze daar met de ergste crisis in dertig jaar met de wijdverspreide corruptie in het land als belangrijkste oorzaak. Vooral de grondstofprijzen blijven dalen.

“De grootste aanval op het Amazonegebied van de afgelopen vijftig jaar”

Naast de milieuorganisaties zegt ook de Braziliaanse senator Randolfe Rodrigues dat de beslissing van de regering “de grootste aanval op het Amazonegebied van de afgelopen vijftig jaar” is. Het regenwoud wordt al jaren bedreigd door ontbossing en de vernietiging van waterbronnen. Ook waarschuwt het WWF dat de beschadiging van het Amazonewoud grote gevolgen zal hebben voor de biodiversiteit op de planeet. Er leven bijna 2.000 soorten vogels en 100 miljoen insectensoorten. Daarmee zijn er nergens op aarde zoveel verschillende planten en bomen.

Klimaatverandering

Ook heeft de toestand van het regenwoud veel invloed op de klimaatverandering. Zo wordt het regenwoud ook “de longen van de wereld” genoemd. De bomen slaan koolstof op. Als die omgekapt worden, komt die koolstof in de atmosfeer vrij en wordt er minder koolstof omgezet in zuurstof. Hoe groter de ontbossing, hoe groter de concentratie van broeikasgassen. De afgelopen jaren leek de ontbossing in het Amazonewoud in Brazilië verleden tijd, maar daar komt nu dus verandering in. Sinds 1970 is al 20 procent van het Amazonebos verdwenen.

Lees meer

Dit al gelezen?