© Somfy

Wij testten de Somfy One, het beveiligingssysteem van de toekomst met nog enkele gebreken

16 september 2017

Een smart home, het leek lang iets uit een verre toekomst of de zoveelste bevreemdende aflevering van 'Black Mirror'. Toch worden er steeds meer producten op de markt gebracht die ook nu al van jouw huis een slim huis kunnen maken. Zo is er ook de Somfy One, een slim bewakingssysteem, dat wij konden testen. 

De Somfy One is een slim bewakingssysteem voor je huis. Het komt in een kleine doos en de installatie kan je volledig zelf doen. En nee, da’s geen overdrijving. Het enige wat zelf moet voorzien is een stopcontact, wifi en een smartphone. Drie dingen waarvan we durven aannemen dat je ze sowieso al hebt.

Kinderspel

De Somfy One zelf is een stijlvol en klein apparaat. Je zet het op een plaats waar er wifi en een stopcontact beschikbaar zijn en van waaruit de camera de voordeur kan filmen.

Het installatieproces verloopt vlot, er zit geen uitgebreide handleiding in de doos, maar je krijgt de uitleg via de app. Na een kleine 10 minuutjes is het systeem ready to go en kan je meteen beelden ontvangen op je smartphone. De app is gesynchroniseerd met je systeem en kan zo alle beelden ontvangen. Korte filmpjes van 10 seconden zijn gratis, wil je langere kunnen downloaden, dan moet je een abonnement nemen vanaf 4,99 euro per maand. Gelukkig is er een gratis proefmaand. Dankzij de ingebouwde night vision camera kan je dus echt dag en nacht kijken wat er gebeurt.

Werking

De Somfy One heeft een ingebouwd alarm, dat afgaat wanneer er verdachte bewegingen worden vastgesteld. Het alarm loopt standaard drie minuten, mogelijk langer als de 'dreiging' blijft. Op dat moment krijg je een melding via de app, via sms en via e-mail. Er wordt een alarm geactiveerd en je krijgt de beelden te zien. Zo kan je dus meteen zien wat er werkelijk aan de hand is. In ons geval was het meermaals de kat die op de tafel voor de lens sprong, wat hilarische beelden van een gechoqueerde kat opleverde. Maar dus ook onnodig opgeschrikte buren.

Het alarm haalt een volume van 90 dB, wat voor ons toch te stil bleek. Toen het alarm 's nachts afging, hebben we het pas de volgende ochtend gemerkt door de sms en e-mail die verzonden waren. Voor onze fellow vaste slapers (en vooral die met minder vast slapende buren) kan dit dus mogelijk een probleem zijn.Tijdens het alarm kan je via de app ook praten tegen de potentiële inbreker. Wat in onze ogen een beetje overbodig is als er al een alarm aan het loeien is.

Via het controlepaneel in de app kan je het alarm gemakkelijk in- en uitschakelen. Het is wel belangrijk dat je zelf het alarm uitschakelt voor je naar binnen gaat. Want anders activeer je je eigen alarm. Hierbij kan de KeyFob, waar we het straks nog over hebben, handig zijn. Wanneer het systeem uitgeschakeld is, sluit het luikje voor de camera zodat je er zeker van kan zijn dat er niemand binnengluurt.

Prijskaartje

Er hangt natuurlijk ook een prijskaartje vast aan de Somfy One. Het systeem kost € 249. Daarmee is het een iets duurder dan concurrent Nest, waar een dergelijk systeem voor € 199 te verkrijgen is. Maar al bij al is het wel een degelijke prijs voor een alarmsysteem. Aangezien je voor een klassiek systeem al gemakkelijk wat meer neertelt.

Verder werkt de Somfy One met verschillende formules. Kies je voor de gratis formule 'Basic', dan kan je slechts 10 seconden bekijken wanneer er beweging gedetecteerd is. Ga je voor 'Silver' voor € 4,99 per maand, dan kan je tot één dag volledig terug bekijken. En tot slot is er ook de formule 'Gold', waarbij je een week kan herbekijken maar er ook automatisch een interventiedienst op de hoogte wordt gebracht bij een alarm. Voor deze optie betaal je €9,99 per maand.

Extra accessoires

De Somfy One kan ook uitgebreid worden met andere accessoires. Wij testten de IntelliTag en de KeyFob.

De IntelliTag is een kleine sensor dat je gemakkelijk aan je deur of raam kan hangen. De achterkant is een kleefbare strip waarmee je het eenvoudig aan de deur bevestigt. De sensor activeert het alarm van zodra er beweging wordt vastgesteld aan de deur. Zo gaat het alarm dus al af nog voor mogelijke inbrekers de woning betreden. Dit is, wat ons betreft, een heel handige gadget aangezien het de inbraak zo kan voorkomen. De IntelliTag kost €49,99 en is net als de Somfy One makkelijk zelf te installeren is via de app.

De KeyFob is een sleutelhanger waarmee het alarm automatisch wordt uitgeschakeld wanneer je dichter dan 50 meter bij de Somfy One komt. Zo moet je hem dus niet iedere keer zelf uitschakelen als je thuis komt. Verder heeft de KeyFob knoppen waarmee je het alarm kan in- en uitschakelen, en ook een knop om het alarm in werking te stellen of een sms of e-mail te verzenden naar de andere gekoppelde accounts. Je kan dus meerdere KeyFobs koppelen aan één Somfy One, wat handig is voor gezinnen met kinderen, die niet allemaal kunnen werken met de app. De KeyFob kost € 29,99.

Ons verdict

De Somfy One biedt een handig alternatief voor een klassiek alarmsysteem. Het is makkelijk te installeren en doet wat het moet doen. Wie extra beschermd wil zijn kan ook opteren voor een IntelliTag en wie gemak verkiest voor de KeyFob, leuke gadgets die handig, maar niet écht nodig zijn.

Nadelen zijn echter dat huisdieren het alarm toch per ongeluk kunnen laten afgaan, het alarm niet luid genoeg is voor diepe slapers en dat je zonder maandelijkse bijdragen maar weinig beelden kan opvragen. Maar wil je voor een redelijk zachte prijs beveiligd zijn, dan is de Somfy One zeker iets voor jou.

Lees meer

Dit al gelezen?