© iStock

Gedaan met klungelen: onderzoekers komen af met milieuvriendelijke én handige melkcapsules

21 augustus 2017

Zeg vaarwel tegen overbodige verpakkingen en hallo tegen 'melkklontjes'. Het is niet alleen handig, aangezien melkcapsules lastig zijn om te openen, maar ook beter voor het milieu. Duitse onderzoekers aan het Martin Luther Universiteit hebben zo'n klontje kunnen ontwikkelen en geloven dat het een milieuvriendelijke én praktische doorbraak is. 

Hoe herkenbaar is het om zo'n melkcapsule te openen op een date of een belangrijke meeting, en te morsen of het niet open te krijgen. Heel awkward, maar dat behoort nu tot het verleden.

Het onderzoek dat werd gepubliceerd in Chemical Engineering & Technology vertelt ons dat we de nieuwe melkcapsules kunnen vergelijken met suikerblokjes. De suikerblokjes zijn gevuld met melk of gecondenseerde melk. "Een kristallijne korst vormt een soort verpakking rond de capsules die makkelijk in hete vloeistof oplossen", verklaart Martha Wellner, één van de onderzoekers.

't Is goed voor het milieu

Het was Joachim Ulrich die enkele jaren geleden op het idee van het inkapselingsproces kwam. Zijn team heeft jarenlang kristalvormingsprocessen bestudeerd: "We hebben al verschillende inkapselingsprocessen als onderdeel van andere PhD-projecten bestudeerd, maar met andere doelstellingen in het achterhoofd", zegt Ulrich. Hij gelooft sterk dat deze milieuvriendelijke ontwikkeling veel potentieel heeft. "De capsules zouden de onpraktische koffiemelkverpakking kunnen vervangen die in grote hoeveelheden gebruikt worden op conferenties of op vliegtuigen."

Zoeter kan ook

Voorlopig hebben de onderzoekers twee soorten capsules ontwikkeld: zoete en licht zoete. De onderzoekers werken nog aan een ongezoete suikervrije versie. De capsules worden in verschillende vormen geproduceerd en kunnen makkelijk bij kamertemperatuur opgeslagen worden. De melkcapsules worden pas slecht na drie weken. Volgens de onderzoekers zal het niet alleen bij melkcapsules blijven: "Onze processen kunnen ook gebruikt worden voor andere vloeistoffen. Wij kunnen bijvoorbeeld ook vruchtensapconcentraat inkapselen", legt Wellner uit.

Het proces is al sinds 2015 beschermd met een patent, maar het is nog nergens verkrijgbaar. De melkcapsules moeten nog voldoen aan alle benodigde en wettelijke eisen. Even afwachten dus vooraleer de verpakkingen in de winkel en naast je koffie liggen.

Lees meer

Dit al gelezen?