© iStock

Shazam voor foodies: deze app herkent de gerechten op jouw bord en geeft je meteen het recept! 

16 augustus 2017

Soms eet je iets heel lekker en denk je meteen: "OMG, ik moet dit zelf eens proberen." Maar nadat je een foto neemt van je eten, vergeet je meteen dat je ook nog een recept wou opzoeken. Binnenkort komt een nieuwe app op de markt die herkent wat in je gerecht zit. Het recept word je meteen voorgeschoteld. Smakelijk!

Pic2Recipe is een handige app: je krijgt iets voorgeschoteld, je neemt een foto en krijgt het recept. Aan de hand van foto's en algoritmes, herkent de app het gerecht. Nick Hynes, computerwetenschapper aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), zegt dat 65 procent van de analyses correct zijn. De ontwikkelaar geeft toe dat de technologie nog verbeterd moet worden: "Het blijft moeilijk om bereidingswijzen te achterhalen aan de hand van een foto."

Shazam voor eten

Net zoals Shazam, een applicatie die muziek herkent, probeert Pic2Recipe complexe voedingsproducten en gerechten te herkennen. "Het algoritme werkt voor recepten van gebakken producten (zoals koekjes), maar is minder geschikt is voor complexere formules zoals sushi en soepen,” geeft de computerwetenschapper toe.

Fotootje nemen, dat kunnen we wel!

Volgens de onderzoeker zijn we toch regelmatig bezig met foto's nemen van onze gerechten. Dan kunnen we beter de foto's ook benutten, niet? "Op sociale media zoals Instagram, circuleren talloze beelden van gerechten.” Dankzij dat aanbod heeft Hynes met zijn team zo'n programma kunnen ontwikkelen.

Het type foto kan invloed hebben op de berekeningen. Een close-up kan anders zijn dan een foto die werd genomen vanop een grotere afstand. Daarnaast kunnen resultaten ook verschillen aan de hand van het gerecht: is het een gerecht op zich, een samengesteld gerecht of een onderdeel van een schotel? Zulke zaken moeten nog allemaal verbeterd worden.

Diabetes

Ondertussen zijn wetenschappers ook bezig met het systeem te verbeteren op andere vlakken. Ze zouden ervoor willen zorgen dat een foto de voedingswaarde van een gerecht kan inschatten. Hierdoor zouden bijvoorbeeld diabetici hun persoonlijke consumptie van koolhydraten beter kunnen opvolgen.

Een releasedatum van de app is nog niet bekend.

Lees meer

Dit al gelezen?