© facebook @alcatraz

Een duivelse sinterklaas, zonneschijn en buurtbewoners: dit was Alcatraz dag één

12 augustus 2017

Het metalfestival Alcatraz ging gisteravond van start. De tiende editie wordt gevierd met een tweede podium en een derde festivaldag. Er wordt geschat dat in totaal zo’n 25.000 wildebrassen af zullen zakken naar Kortrijk. Onder hen ook 2.200 buurtbewoners die gratis naar het festijn mogen. Dit weekend verwelkomt Alcatraz metalgiganten als Korn, Amon Amarth, Trivium en Saxon, maar deze vier toppers deden de preparty gisteren al ontploffen.

1. Ghost

Ghost is een specialleke: vijf van de zes bandleden dragen lange zwarte gewaden, waardoor ze onherkenbaar zijn, en de zanger is verkleed in een soort duivelse sinterklaas. Maar vergis je niet: Ghost brengt geen naargeestige death metal, maar goeie ouwe, aanstekelijke hardrock met een knipoog naar de jaren 70. En dat lustte de crowd van Alcartaz gisteren natuurlijk rauw.

Hoogtepunten: Devil Church, Year Zero, Body and Blood en Per Aspera ad Inferi.

2. Evil Invaders

De Belgische thrashers van Evil Invaders bestormden de Swamp Stage gisteravond rond het etensuur. We kregen razendsnelle metal, virtuoze gitaarsolo’s en hoog, earsplitting gegil. De festivalweide werd brutaal wakker geschud en de sfeer zat er meteen goed in.

Hoogtepunten: Raising Hell en Victim of Sacrifice.

Het interview met Evil Invaders vlak na hun show op Graspop lees je hier.

3. Dyscordia

Nog een diamant van eigen bodem! Dyscordia bracht een ontzagwekkende show. Hun trademarks: drie gitaren, progressieve composities en afwisseling tussen cleane vocals en grunts. Dat de heren hun instrumenten meesterlijk beheersen, is een understatement. Dyscordia speelt progressieve metal, waar je mond van openvalt.

Hoogtepunten: Bail Me Out, A Perfect Day, From Sight to Black en The Masquerade.

Het interview met Dyscordia vlak na hun show lees je hier.

4. Dirkschneider

Meer metal dan dit wordt het niet. Zanger Udo Dirkschneider is medeoprichter van de legendarische Duitse band Accept. Hij nam echter jaren geleden de benen om zich op zijn soloproject U.D.O. te storten. Toch is hij altijd Accept-nummers blijven spelen, maar gisteren kreeg Alcatraz de volle lading. Met Dirkschneider speelt hij uitsluitend materiaal van zijn voormalige band om het daarna volledig de rug toe te keren. Dat de kleine Duitse generaal en zijn rekrüten er ‘vollen bak’ voor gingen, is een understatement. Zijn stem was zuiverder dan ooit. De supergeile gitaarsolo’s, kwieke screams en swingende rock-'n-roll-beats konden op oorverdovend applaus rekenen en sommigen waagden het zelfs een dansje te placeren.

Lees meer

Dit al gelezen?