© facebook @alcatraz

Konijntjes en geitjes in de lucht! Deze 18 bands wil je absoluut niet missen op Alcatraz 

11 augustus 2017

Eindelijk! Alcatraz, de tweede Graspop, is van start gegaan. Een heel weekend metal, geschreeuw en pintjes: check. En er komt ‘schoon volk’ langs. Deze 18 optredens willen we voor geen geld van de wereld missen.

1. Venom

Velen noemen Venom de uitvinders van de black metal. In de jaren 80 bracht de groep de inmiddels legendarisch platen ‘Welcome to Hell’, ‘Black Metal’ en ‘At War with Satan’ uit. Old school grimmigheid verzekerd!

2. Korn

Toen Korn in 1994 hun debuutplaat uitbracht, werd een nieuw genre geboren: nu metal. Dat was toen een muzikale revolutie met als hoofingrediënten rappartijen in plaats van zang, funky grooves en loodzware, laaggestemde gitaren. Tijdens hun 24-jarig bestaan heeft Korn meermaals de wereld rondgetoerd en bijna 40 miljoen platen verkocht. Tot hun bekendste meebrul-hits behoren Freak On a Leash, Blind en Got the Life.

De bandleden hebben een duistere periode gekend met drugsproblemen, alcoholisme en een geloofscrisis. Sinds 2013 is Korn weer helemaal terug. Toen verpletterden ze de hele metalscene met hun album The Paradigm Shift. Zoals Fred Durst het zou zeggen: puttin' bounce in the mosh pit.

3. Amon Amarth

Amon Amarth zijn de koningen van de viking death metal. Toppers van melodische meebrullers: Without Fear, The Last With Pagan Blood, Down The Slopes Of Death en Asator.

4. Abbath

De frontman van black metal-pionier Immortal besloot in 2015 zijn eigen grimmige weg uit te gaan. Iets waar hij waarschijnlijk geen spijt van heeft want hij staat sindsdien op alle grote festivals terwijl zijn oud-makkers in hun Noorse boshutjes zitten te bibberen.

De gitaarsound van Abbath is schel en snijdt als een mes door razendsnelle drums en ijzig geschreeuw. Vorig jaar kwam zijn debuut Abbath uit. Zijn nieuwe songs gaan over oorlog, winter en Vikingfolklore.

5. Sleep

Sleep is één van de grondleggers van wat we tegenwoordig doom metal noemen. Die mannen waren geïnspireerd door 70's-bands als Black Sabbath en Led Zeppelin, en spendeerden al hun spaarcentjes aan peperdure, vintage lampenversterkers. In 1992 brachten ze het baanbrekende Sleep's Holy Mountain uit met tracks als The Druid, Dragonaut en Aquarian.

Niet veel later tekende Sleep bij London Records en het resultaat was Dopesmoker/Jerusalem, een lied dat meer dan een uur duurt. London Records was niet opgezet met die move van Sleep en het duurde dan ook tot 94 eer de plaat het daglicht zag.

Toen was de band al lang opgedoekt. Daarna heeft gitarist Matt Pike High on Fire opgericht. Deze snellere groep is beïnvloed door thrash metal groepen en staat dit jaar ook op Alcatraz. Sleep speelt bijna nooit live, laat staan op een festivalweide. Dit buitenkansje mag je écht niet missen.

6. Testament

De mannen van Testament zijn thrash metal pioniers uit Californië. Hun kroonjuweel: ‘The Legacy’ uit 1987.

7. King Hiss

De West-Vlaamse band King Hiss brengt stoner metal met een diepzinnige invalshoek.

8. Obituary

Obituary is één van de eerste én beste groovy death metal bands. Hun platen ‘Cause of Death’ en ‘Slowly We Rot’ mogen dan wel grijsgedraaid zijn, ze klinken nog steeds fris en Obituary is populairder dan ooit.

9. Evil Invaders

De Belgische thrashers van Evil Invaders gaan duizend per uur. Binnenkort brengen ze een nieuwe plaat ‘Feed Me Violence’ uit en hun eerste gelekte song Mental Penitentiary is alles wat we van Evil Invaders verwachten: hoge, screamende vocals, catchy riffs en razendsnelle oermens-drums. See you in the pit!

10. Life of Agony

Alternatieve metal uit New York. Topplaat: 'River Runs Red' uit 1993. Pluspunt: hun zanger was vroeger een man, maar ze is van geslacht veranderd.

11. Death Angel

Thrash metal pioniers uit San Fransisco. Cool weetje: Metallica-gitarist Kirk Hammett produceerde de eerste demo van de band. Beste platen: ‘The Ultra-Violence’ en ‘Frolic Through the Park’.

12. Carnation

Deze Belgische act wil je zeker niet missen. In 2015 bracht Carnation 'Cemetery of the Insane' uit, een walgelijke EP met sadistische gitaarriffs, varkensvokalen en mitrailleurdrums.

In hun sound kan je invloeden van Obituary, Entombed en Cannibal Corpse horen. Begin dit jaar ging de band met het Amerikaanse Skeletal Remains op toer in Japan waar ze met open armen ontvangen werden.

13. Trivium

14. Sacred Reich

15. Dyscordia

16. Monkey3

17. Paradise Lost

18. Ghost

Lees meer

Dit al gelezen?