© EPA

Libië verbiedt buitenlandse schepen in de buurt van zijn kust: middelvinger naar hulporganisaties

10 augustus 2017

De Libische marine heeft aangekondigd dat het een opsporings- en reddingszone heeft afgebakend langs zijn territoriale wateren. In dat gebied worden buitenlandse schepen zonder toelating verboden, in het bijzonder schepen van hulporganisaties en ngo’s die in Libische wateren patrouilleren om migranten uit de zee te redden.

Libië heeft nu officieel een eigen ‘search and rescue zone’ ingericht. Dat meldt persbureau Belga. “Geen enkel buitenlands schip heeft het recht op toegang zonder een specifiek verzoek aan de Libische autoriteiten”, zei generaal Abdelhakim Bouhaliya, commandant van de marinebasis in Tripoli, vandaag op een persconferentie. Een woordvoerder van de marine zei dat de beslissing vooral "gericht is tegen ngo's die pretenderen clandestiene migranten te willen redden in de marge van humanitaire operaties".

Italiaans leger in Libische wateren

Begin deze maand liet de Italiaanse regering weten dat het een commandoschip, vijf kleinere schepen, drones en helikopters naar Libische territoriale wateren wil sturen om de mensensmokkel van vluchtelingen naar Europa tegen te gaan. De Libische regering gaat ermee akkoord. In totaal hebben reddingwerkers zo’n vijfhonderd mensen in veiligheid kunnen brengen. Niet iedereen in Libië, waar geen sterke centrale regering meer is, was enthousiast over de samenwerking met Italië. Critici in het oosten van het Noord-Afrikaanse land vrezen dat de Italianen tienduizenden ''illegalen'' willen terugsturen.

Italië wil hulporganisaties, die zelf vluchtelingen in de Middellandse Zee oppikken, een gedragscode opleggen. Die houdt onder meer in dat de schepen van Artsen Zonder Grenzen (AZG) bij elke redding terug moeten keren naar een Libische haven om de vluchtelingen er af te zetten in plaats van hen over te zetten op andere schepen. AZG weigert de gedragscode te ondertekenen.

Dit jaar zijn al zeker 94.000 mensen vanuit Libië naar Italië gekomen in gammele bootjes. Ze worden op zee opgevangen door de Europese maritieme operatie "Sophia", maar dan worden ze ook naar Italië gebracht. Veel mensen sterven op zee. Ook hebben dit jaar al meer dan 110.000 vluchtelingen Europa bereikt via de zee. 90.000 van hen is in Italië gestrand.

Lees meer

Dit al gelezen?