© epa

’t Is allemaal de schuld van de Hollanders! Ducarme steekt nu gifeierencrisis op onze noorderburen

9 augustus 2017

De Belgische regering zegt nu dat in Nederland al in november 2016 fipronil is vastgesteld in eieren. Volgens minister Ducarme van Landbouw hebben de Nederlanders het maandenlang vertikt om België daarover te informeren. "Onbegrijpelijk voor een van de grootste eierexporteurs ter wereld", zegt Ducarme.

De minister van Landbouw beschuldigt de Nederlandse tegenhanger van de FAVV, de NVWA, ervan de Belgische collega's onvoldoende te hebben geïnformeerd over de aanwezigheid van fipronil in eieren. "Had het Nederlandse agentschap bepaalde informatie sneller doorgegeven aan het Belgische, dan hadden we sneller kunnen werken", zegt Ducarme.

Uit een vertrouwelijk document van het Nederlands voedselagentschap gericht aan de Nederlandse minister van Landbouw, zou volgens Ducarme blijken dat er half november vorig jaar al sprake was van fipronil in Nederland. "Wij zijn daar nooit over ingelicht geweest. Als we dat hadden geweten, hadden we zelf sneller en alerter kunnen optreden. Nu zijn we ingelicht dankzij het eigen controlesysteem van de sector."

Zeven keer

Ducarme vertelt wel niet hoe hij aan de informatie over de Nederlandse besmettingen van vorig jaar is gekomen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde consumenten op 31 juli voor fipronil in eieren.

Volgens Ducarme hoorde de Belgische voedselautoriteit FAVV eind juni dat Nederlandse eieren het luizenbestrijdingsmiddel fipronil bevatten en wilde de instantie onderzoeken of ook Belgische eieren mogelijk besmet waren.

"Het FAVV heeft begin juli al zeven keer officieel aan hun Nederlandse collega's gevraagd naar een klantenlijst van de Nederlandse producent van het product dat fipronil bevatte", aldus Ducarme. Het FAVV zou de informatie niet krijgen omdat in Nederland een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de besmettingen.

Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken heeft nog niet gereageerd op de kritiek uit België.

Ducarme deed de uitlatingen voorafgaand en tijdens een debat van de parlementaire commissie over de fipronilcrisis. Samen met minister De Block van Volksgezondheid moet hij zich verantwoorden voor de handelswijze van het FAVV. Het Belgische Voedselagentschap zou te traag hebben gereageerd op de eerste signalen van de fipronilbesmettingen.

Lees meer

Dit al gelezen?