© iStock

Dit is wat je moet doen om dit weekend veel vallende sterren te zien

9 augustus 2017

Dit weekend zijn er vallende sterren te zien: je kan namelijk kijken naar de meteorenzwerm 'Perseïden'. Afgelopen dagen kon je ook al heel wat sterren zien, maar zaterdag- en zondagnacht zou het aantal (zichtbare) meteoren op een hoogtepunt zijn. Zet je ligstoelen dus vanavond niet direct weg en geniet van een prachtig zicht. 

In de nacht van zaterdag en zondag zijn heel wat vallende sterren te zien. Het lijkt misschien moeilijk om zo'n meteorenregen te zien, maar eigenlijk heb je heel wat kans om het te zien. Met liefst 44 meteoren per uur, kan je de Perseïden aanschouwen. Elk jaar trekt de aarde door de meteorenzwerm en is de Perseïden zich populair.

Zichtbaar

Op zaterdag om 2u 's nachts zouden we de Perseïden het best kunnen zien. Tweeëntwintig uur later, zondag om 23.45u, zouden we de meteoren het best kunnen aanschouwen. Als het weer ons toelaat, zouden wij ongeveer 85 meteoren kunnen zien. Als we het weerbericht moeten geloven, verkleint onze kans: we zouden slechts 35 vallende sterren per uur kunnen zien, wat helemaal niet slecht is. Aangezien de maan voor 65 procent is verlicht, worden de zwakkere meteoren ook onzichtbaar voor ons.

Waar en hoe?

Om vallende sterren te zien, kan je een donkere plek in de achtertuin of buiten de bebouwde (en verlichte) kom kiezen. Lichtvervuiling kan ervoor zorgen dat je minder meteoren kan zien.

Als je naar boven kijkt vanuit een ligstoel zou je zeker vallende sterren kunnen zien. Eens je een meteoor hebt gezien, kan je in het oog houden vanwaar hij leek te komen. Van daaruit (het radiant) zullen meerdere flitsen te zien zijn.

Geen echte vallende sterren

De lichtende sporen aan de hemel zijn geen vallende sterren. Eigenlijk speelt dit atmosferische verschijnsel zich 80 tot 120 km af boven ons hoofd. Kleine stofdeeltjes en steenbrokjes komen toevallig in onze atmosfeer waardoor energie vrijkomt in de vorm van een flits. het lijkt of een ster valt en een lichtstraal achterlaat. In enkele seconden verdwijnen de flitsen al, maar eigenlijk zijn de snelheden van de Perseïden meer dan 200.000 kilometer per uur

Lees meer

Dit al gelezen?