© iStock

Dit café heeft een taks voor mannen en daar is een bijzondere reden voor

8 augustus 2017

Een café in het Australische Brunswick heeft een heel eigenwijze regel gemaakt: iedereen is welkom, maar mannen moeten er 18% meer betalen. En voor die 'mannentaks' hebben ze een bijzondere reden.

De (loon)kloof tussen mannen en vrouwen zit Alex O'Brien duidelijk hoog. De vrouw uit Brunswick, een plaats vlakbij Melbourne, heeft daarom een speciale taks geïntroduceerd in haar café Handsome Her. Iedereen is welkom voor een drankje of vegan hapje, maar mannen moeten er 18% meer betalen dan vrouwen. Dat percentage is gelijk aan het verschil in loon tussen mannen vrouwen in Australië.

Opbrengst naar goed doel

Alex zegt dat ze tot nu toe nog geen problemen heeft gehad met haar speciale belasting. Elke man die gevraagd werd om meer te betalen, heeft daar niet moeilijk over gedaan. Elke cent die de mannen extra moeten betalen gaat dan ook naar Australische goede doelen voor vrouwen.

Er is een week in de maand waar de eigenares de belasting heft op haar mannelijke bezoekers en Alex is er van overtuigd dat het mannen helpt om hun voordelen op de werkvloer onder ogen te zien.

Niet verplicht

In The Mirror zegt O'Brien het volgende: "We brengen de loonkloof tussen mannen en vrouwen onder de aandacht. Ik vind het goed dat mannen even stoppen en stilstaan bij hun privileges. Een van mijn vrienden werkt voor een non-profitorganisatie die vrouwen ondersteunt en we praatten over de loonkloof en ik vind het een goed idee om mannen meer te laten betalen."

Alex wil wel duidelijk stellen dat mannen niet uit het café worden gegooid als ze de belasting niet willen betalen: "Als mannen niet willen betalen, dan is dat oké. Het is alleen een mogelijkheid om iets goed te doen."

Lees meer

Dit al gelezen?