© Twitter

Chantek, de orang-oetan die gebarentaal kon, is overleden op 39-jarige leeftijd

8 augustus 2017

Een 39-jarige orang-oetan die zijn hele leven in gevangenschap doorbracht, is overleden. Op zich is dat misschien geen bijzonder nieuws, maar Chantek was een heel bijzondere aap in zijn soort. Hij kon onder andere gebarentaal en schoonmaken.

Chantek is een mannetjesoeran-oetan die een van de eerste apen ooit was om gebarentaal te leren. Daarnaast kon Chantek ook nog zijn kamer opruimen en de weg onthouden naar een fastfoodrestaurant in de buurt. Hij werd 39 en stierf in de zoo van Atlanta. Orang-oetans worden gemiddeld 40 jaar oud, dus Chantek is op een respectabele leeftijd komen te gaan, dat meldt The Independent.

Hartaandoening

De oeran-oetan werd sinds vorig jaar behandeld voor een hartaandoening, de hoofdoorzaak van sterfgevallen bij primaten in gevangenschap. Toch moet een autopsie de definitieve doodsoorzaak van Chantek nog bevestigen.

"Chantek zal heel erg gemist worden door zijn familie hier in Zoo Atlanta", zegt Hayley Murphy, vice-president van de zoo. "Hij had zo'n unieke en aanhankelijke persoonlijkheid en hij had bijzondere manieren om te communiceren met diegenen die hem het beste kenden", voegt Murphy daar nog aan toe.

Opgevoed door mens

De orang-oetan was een van de oudste mannetjes van zijn soort in een Noord-Amerikaanse zoo. Hij werd geboren in het Yerkes Regional Primate Reseach Center in Atlanta en leefde zo'n negen jaar bij antropologe Lyn Miles aan de Universiteit van Tennessee in Chattanooga.

In die tijd leerde Chantek onder andere om zijn kamer op te ruimen en een wegbeschrijving te geven van de universiteit naar een fastfoodrestaurant. Dat bleek uit een documentaire van PBS die in 2014 werd gemaakt: The Ape Who Went to College.

Gebarentaal

Samen met de gorilla Koko en een vrouwelijke chimpansee Washoe, was Chantek een van de weinige primaten die kon communiceren via Amerikaanse gebarentaal.

In 1997 verhuisde Chantek naar de zoo van Atlanta en ook daar gebruikte hij regelmatig gebarentaal met zijn verzorgers, zegt de zoo. Maar hij was ook verlegen en durfde vaak geen gebarentaal te gebruiken bij mensen die hij niet (goed) kende. Op zo'n momenten gebruikte hij meer communicatiemiddelen die typisch voor orang-oetans zijn, zoals handgebaren en vocalisaties.

Bedreigd

Zowel Borneose als Sumatraanse orang-oetans zijn bedreigd in het wild. Door het verlies van leefgebied, houtkap en menselijke bemoeienissen, zijn het aantal orang-oetans dramatisch gedaald de voorbije jaren. De diersoort heeft een genenpakket dat voor 96,4% overeenkomt met dat van de mens.

Lees meer

Dit al gelezen?