© EPA

Heb jij gisterenavond de maansverduistering gezien? Bekijk dan hier de prachtige foto's

8 augustus 2017

Maandagavond was een gedeeltelijke maansverduistering te zien en velen hebben genoten van het natuurverschijnsel. Mensen keken vanuit Europa, Azië en zelfs Australië naar de verduistering. Vanuit België hebben wij ook het verschijnsel mogen aanschouwen.

Gisterenavond was een maansverduistering te zien op verschillende plaatsen ter wereld. Zo'n verduistering ontstaat doordat de aarde tussen de maan en de zon komt te staan. Met andere woorden de volle maan schuift achter de aarde en verdwijnt gedeeltelijk doordat het geen licht meer krijgt van de zon.

Zeldzaam

We kunnen niet elke maand een maansverduistering meemaken. Om zo'n eclipse te kunnen waarnemen, moet de zon, de aarde en de maan op één lijn staan. De baan van de maan helt ongeveer 5,1° ten opzichte van het vlak waarin de aarde rond de zon draait (=ecliptica). De maan moet zich exact op een knoop bevinden waarin één van de twee punten het vlak de ecliptica snijdt. De maanbaan beweegt meestal net boven of onder de schaduwkegel van de aarde. Dit is de reden waarom we niet elke maand een maansverduistering kunnen meemaken. In tegenstelling tot een zonsverduistering, kan een maansverduistering overal ter wereld worden aanschouwd waar de maan ook zichtbaar is.

België

Gisteren was de maansverduistering op verschillende plaatsen goed zichtbaar. De gedeeltelijke verduistering duurde vanuit onze hoofdstad ongeveer 5 uur, 4 minuten en 54 seconden. De verduistering begon om 17.48u. Het was niet nodig om met een verrekijker of eclipsebrillen te kijken, de eclipse was goed te zien met het blote oog.

Hongarije

© EPA

Italië

Oekraïne

Duitsland

© EPA

Lees meer

Dit al gelezen?