© epa

JAY-Z maakt zwarte remake van Friends-intro en doet dat met een bijzondere reden

7 augustus 2017

Rapper JAY-Z heeft een nieuwe videoclip op de wereld losgelaten. In het nummer 'Moonlight' worden fragmenten van de populaire tv-serie 'Friends' nagespeeld en daar heeft JAY-Z een heel bijzondere reden voor.

Herinner jij je nog de Oscarceremonie van dit jaar, waar La La land verkeerdelijk werd aangekondigd als winnaar van de Oscar voor Beste Film? Het beeldje behoorde toe aan Moonlight en hoewel de fout snel werd rechtgezet, zit rapper JAY-Z nog altijd met het voorval in zijn maag en gebruikte dan ook audiofragmenten van die mix-up in zijn nieuwe videoclip Moonlight. En er is nog meer.

Friends

In de clip van Moonlight is ook de intro van de populaire tv-serie Friends opnieuw opgenomen met alleen maar zwarte acteurs, die allemaal een rijzende ster zijn in de comedywereld. In de remake horen we niet het alom bekende I'll be there for You, maar het nummer Friends van Whodini.

Er werden verder nog fragmenten uit The One Where No One's Ready nagespeeld en op het einde van de videoclip zitten dus de audiofragmenten van de befaamde Oscaruitreiking.

In de lyrics is JAY-Z ook duidelijk: "We stuck in La La Land. Even when we win we gon’ lose", ofte "Zelfs als wij (zwarte mensen) winnen, gaan we verliezen. We zitten vast in La La Land."

Statement

Met de videoclip wil JAY-Z samen met regisseur Alan Yang een krachtig statement maken tegen het gebrek aan diversiteit in Hollywood. Het is ook niet toevallig dat de rapper ervoor heeft gekozen om Friends in een zwarte versie te maken, aangezien Friends wordt aanschouwd als "één van de witste tv-series aller tijden".

De clip is uitsluitend op zijn streamingwebsite Tidal te bekijken, maar hier en daar duiken er toch fragmenten op.

Lees meer

Dit al gelezen?