© iStock

Het spinnenseizoen komt er weer aan, zo zorg jij dat je er geen tegenkomt in je slaapkamer

2 september 2018

Binnenkort begint het spinnenseizoen weer. De harige huisspin komt dan uit alle mogelijke hoeken en kieren gekropen om een partner te zoeken en zijn menselijke huisgenoot de stuipen op het lijf te jagen. Maar er zijn een hele hoop trucjes om die confrontatie te voorkomen en spinnen geen kans te geven.

Schrik niet, maar in een gezond huis zitten zo'n 1.500 spinnen. Ja, ook in een nieuwbouwwoning. Ze schuilen op donkere plaatsen op zolder, in de kelder, de slaapkamer, de keuken, de badkamer en het washok. Spinnen zitten altijd al in je huis, maar je ziet ze nu pas tevoorschijn komen omdat de mannelijke huisspin tijdens het spinnenseizoen op zoek gaat naar een partner.

Vaak kom je hem tegen in badkuipen of gootstenen. Tijdens zijn zoektocht kan de huisspin daarin per ongeluk terechtkomen en z'n harige poten zijn niet gebouwd om op een vochtig oppervlak recht omhoog te klimmen. Het is dus absoluut niet zijn bedoeling om zo maar in het zicht te gaan zitten en je schrik aan te jagen. Maar wil je ze liever niet tegenkomen, dan zijn er enkele trucjes.

Geen vliegen = geen spinnen

Je wilt het misschien niet graag horen, maar spinnen zijn nuttige dieren. Spinnen eten graag insecten zoals muggen, vliegen en motten. Dus jaag je spinnen weg, dan geef je die irritante muggen weer vrij spel. Als je liever geen spinnen in huis wil, probeer dan ook hun voedsel weg te nemen. Laat geen eten op het aanrecht staan, maak je vuilbak zo snel mogelijk leeg en hou ramen en deuren gesloten.

Heb je een buitenlicht, laat dat dan uit. Het trekt vliegen aan en dat weten spinnen ook. Zonder voedsel kan een dier niet overleven, en dat geldt dus ook voor de spin. Geen insecten = geen spinnen. Behalve dan voor de kannibaal der spinnen: de hooiwagen. Ze ziet er misschien onschuldig uit met haar lange poten en kleine lijfje, maar ze lust graag andere spinnen zoals de dikke huisspin met harige poten.

Opgeruimd staat netjes

Spinnen houden van stille donkere plekjes om zich schuil te houden. Wil je op spinnenjacht gaan, kijk dan eens onder de zetel, achter het fornuis of onder een plank. Ga op plekken waar je normaal nooit komt met de stofzuiger langs. Zo haal je de stofnesten, spinnenwebben en eitjes weg. Doe je dit een paar keer, dan zal de spin doorhebben dat die plek toch niet echt ideaal is om te verblijven.

Spinnen verstoppen zich ook graag in kiertjes en gaten, die kan je opvullen. Als je oude spullen graag opbergt in een kartonnen doos, ruil die dan om voor een kunststofversie. Spinnen geraken namelijk makkelijker in een kartonnen doos en vermits je die doos een lange tijd op zolder zal laten staan, is het een ideale verblijfplaats voor spinnen.

Op grootmoeders wijze: citroen, pepermunt of kaneel

Er zijn een hele hoop natuurlijke middeltjes om spinnen te voorkomen. Zet een bakje azijn en water bij de spinnen hun woonplaats. Ze houden niet van die geur en zullen zo snel mogelijk verhuizen. Naast azijn, zijn er nog andere geurtjes waar de spin niet tegen kan: pepermunt, citrus, paardenkastanjes, kaneel en kokosolie. Je kan bijvoorbeeld pepermuntolie mengen met water en dat via een verstuiver op kieren en donkere plekjes verspreiden.

Het zijn natuurlijk allemaal maar volksremedies en het effect ervan is nog niet wetenschappelijk bewezen. Een spinnenspray uit de winkel werkt enigszins. Het chemisch goedje werkt efficiënt tegen vliegen en andere insecten, en als gevolg daarvan zullen er minder spinnen zijn op de plaats die besprenkeld is geweest met het middel. Spinnen zijn bovendien beschermd en mogen niet met gif bestreden worden. Een ongezond middel om spinnen weg te jagen is tabak, de geur van sigaretten jaagt hen weg.

Stofzuiger is geen goed wapen

Heb je toch een spin gezien? Dan kan je die met je handen of aan de hand van een bokaal terug buitenzetten. Maar dat haalt maar weinig uit. Een huisspin overleeft buiten niet en zal dus zo snel mogelijk terug naar binnen proberen kruipen. Wie niet zo dapper is, kan de spin proberen opzuigen met de stofzuiger. Kleine spinnen sterven een gruwelijk dood al stikkend in de stofzuigerzak, maar grote kruipen er weer uit zodra de stofzuiger afstaat.

Een alternatief voor de bezem of de stofzuiger is een spinnenvanger. Daarmee grijp je vanop afstand een spin en kan je ze makkelijker buiten zetten. Er bestaat ook een variant op batterijen, die de spin opzuigt zodat ze niet plots valt en kan gaan lopen. Het beste wapen tegen een spin, blijft nog altijd de kat. Ze vinden de beestjes leuk om mee te spelen en eten ze ook nog eens op.

Lees meer

Dit al gelezen?