© iStock

Waarom worden we in de zomer zo snel verliefd en hoe overleef je een breuk met vakantielief?

1 augustus 2017

De zomer is het leukste seizoen van het jaar. Er valt altijd iets te beleven: barbecues, reisjes, zwemmen in het meer, ijsjes eten, … Maar wat écht het plezantste van de zomer is: de ‘zomerliefde’.

Verschillende factoren zorgen ervoor dat we in dit seizoen meer vatbaar zijn voor verliefdheid. Het weer is misschien wel de grootste Cupido. Iedereen is nu sociaal, gaat op terrasjes zitten en woont coole evenementen bij. Het perfecte moment om iemand nieuw te ontmoeten dus. Heel anders dan ’s winters, wanneer iedereen depressief aan de haard blijft. Ook is iedereen nu schaarser gekleed. De seksuele opwinding hangt dus in de lucht.

Breken met routines

Bovendien breken we in de zomer tijdelijk met de routines van het dagelijks leven. Zo’n situaties zijn ideaal om verliefd te worden. “Hoe meer tijd twee personen met elkaar doorbrengen, hoe meer aantrekkingskracht er tussen hen is”, zegt Catherine Sanderson, psychologieprofessor aan Amherst College in Massachusetts. “Denk maar aan scholen of werkplaatsen. Als die dagelijkse bezigheden even stilgelegd worden, voelen mensen zich vrijer en krijgen ze meer zin om romantische of seksuele ervaringen op te doen. Kijk maar hoeveel jongeren een vakantielief opscharrelen.”

Reizen

Een onderzoek van McKendree University in Illinois toont aan dat mensen met hoge adrenalineniveaus sneller iemand aantrekkelijk zullen vinden. Op onmogelijke uren opstaan om je vliegtuig te halen, in een dorm slapen met allemaal vreemden en ronddwalen in een onbekende stad zijn dus allemaal factoren waardoor je weleens smoorverliefd zou kunnen worden.

Klinisch psycholoog Anna-Marie Taylor zegt dat mensen betere versies van zichzelf worden als ze op reis zijn: “Je bent weg van mensen die bepaalde aspecten van je persoonlijkheid uitvergroten of onderdrukken. Je gedrag is dus heel spontaan. Die vrijheid voelt geweldig. Je hebt meer energie dan anders en dat is aantrekkelijk.”

Facebook

Toch tonen de cijfers van relatiestatussen op Facebook aan dat er tussen mei en augustus meer koppels uit elkaar gaan dan tijdens de rest van het jaar. Het leeuwendeel van die relaties is waarschijnlijk gesneuveld omdat één van de partners zich laten verleiden heeft door ‘de verboden vruchten van de zomer’.

Liefde maakt blind

Oké, misschien was je wel niet zo verliefd geworden als het geen zomer was. Maar zijn je gevoelens daarom minder ‘echt’? “Verliefd zijn, dat is een beetje zoals dronken zijn”, zegt Taylor. “Je bent dan niet helemaal helder in je hoofd.” Daar heeft het liefdeshormoon oxytocine veel mee te maken. Dat veroorzaakt empathie en vrijgevigheid. “Laat je dus niet meeslepen”, waarschuwt Taylor. “Het is vaak allemaal minder mooi dan het op dat moment voelt. Het is dan belangrijk om je intuïtie te volgen.”

Let’s face it: zo’n zomerlief, dat is direct voorbij. Jullie wonen waarschijnlijk heel ver van elkaar en hebben totaal andere plannen in het leven. Vijf tips om ‘erover’ te raken:

1. Aanvaard dat wat jullie hadden voorbij is

© iStock
Een breakup, dat is altijd heel jammer. Zet er daarom in je hoofd een punt achter, zo kan je des te sneller verder van het goede leven genieten.

2. Besef dat je 'zomerflirt' misschien toch niet zo perfect was

© iStock

Zoals professor Taylor al zei: “Het is vaak allemaal minder mooi dan het op dat moment voelt.

3. Blijf bezig

© iStock
Door Facebook scrollen en herinneringen blijven ophalen is nu écht geen goed plan. Spreek met vrienden af of focus je op je werk of hobby's. Maar vooral: stuur hem/haar nooit meer berichtjes!

4. Swipe naar rechts

© iStock
Je hebt nu afleiding nodig. Even een rondje swipen of een avondje uitgaan, kan wonderen doen.

Lees meer

Dit al gelezen?