Ook in de zomer worden er heel wat fijne plaatjes gelost, deze 39 nummers uit de maand juli moet je gehoord hebben

30 juli 2017

Tijdens de zomer zitten we op muzikaal gebied met ons hoofd vooral bij de zomerfestivals, maar ondertussen dendert de muzikale trein natuurlijk door. Het is een beetje rustiger in de zomer, maar wie even rond zich kijkt, vindt nog heel wat moois. Wij hebben alvast 39 nummers gevonden die we willen laten horen!

1. Public Service Broadcasting feat. Lisa Jen Brown - You + Me

We beginnen rustig met een unieke groep. Al drie albums lang smokkelt Public Service Broadcasting geschiedenis en actualiteit in hun platen en dat niet eens subtiel. Ze werken met samples van nieuwsuitzendingen en verwerken die in hun nummers. Eigenlijk zijn dat hun nummers.

Een andere aanpak hier. De nieuwe single You + Me doet betrekkelijk klein en lieflijk aan. Het is de nieuwe single uit hun derde album 'Every Valley' dat op 7 juli verscheen. Het is een conceptalbum over de tragische historie van de koolmijnen in Zuid-Wales. "Het is een plaat over een gemeenschap en wat er gebeurt als het levensbloed uit die gemeenschap wordt weggerukt. Het is een metafoor voor een veel grotere, meer globale sociale malaise", zeiden ze over dat album.

Wie nu benieuwd is geworden, kan op 28 november naar Trix trekken, daar treden ze op in de Bar.

2. Rhye - Summer Days

Goed ja, dit is eigenlijk een b-kantje voor hun nieuwe single Please (zie verder), maar iedereen die Rhye kent, weet dat ze nog geen enkel slecht nummer hebben opgenomen en dus ook hun b-kantjes de moeite waard zijn. Geen grote stijlveranderingen hier in vergelijking met hun debuut 'Woman' van ondertussen vier jaar geleden en gelukkig maar.

Over de opvolger is nog niets bekend, maar laat ons hopen dat het uitbrengen van nieuwe muziek betekent dat die niet ver weg meer is.

3. The Lighthouse - Backbeats

Het is geen Tamino en snijdt net iets minder diep, maar ook The Lighthouse behoorde tot De Nieuwe Lichting van Studio Brussel van eerder dit jaar en is het ondertussen helemaal aan het waar maken. Backbeats doet ons sterk denken aan The 1975. Niets mis met het hebben van onze eigen The 1975.

4. DJ Shadow feat. Danny Brown - Horror Show

We hadden de hoop dat DJ Shadow nog eens iets leuk zou maken al een tijd terug opgegeven, maar toen kwam hij in 2016 aanzetten met 'The Mountain Will Fall' met daarop samenwerkingen met Run The Jewels en Nils Frahm en hoorden we plots weer wél iets leuk. Die lijn zet hij verder op zijn nieuwe EP 'The Mountain Has Fallen' waaruit deze samenwerking met Danny Brown als single geplukt is.

DJ Shadow speelt op 25 september in De Roma in Borgerhout. Iets later komt Danny Brown samen met Run The Jewels naar AB. Op maandag 6 november vult Run The Jewels voor de tweede keer dit jaar de grote zaal.

5. Ghostpoet - Freakshow

'Dark Days & Canapés', we vinden het nu al één van de albumtitels van het jaar. Het is de titel van het vierde album van Ghostpoet, dat er aankomt op 18 augustus. Immigrant Boogie kenden we al. De tweede single Freakshow beleeft evenveel goeds.

6. Tricky feat. Martina Topley-Bird - When We Die

Op Stereogum lazen we hen omschreven worden als yin en yang, Tricky en Martina Topley-Bird. Het klinkt alvast goed en het is ook wel ergens waar. Het feit dat ze nu opnieuw samenwerken is best een grote gebeurtenis, want dat is al van 1994 geleden toen ze elkaar beroemd maakten via het debuut van Tricky. Nu zijn we meer dan twee decennia later en komt het dertiende album van Tricky, eraan. Dat heet 'Ununiform' (22 september) en dit is na The Only Way al het tweede fijne voorproefje daaruit.

7. Mick Jagger feat. Skepta - England Lost

De verrassing van de maand komt van Mick Jagger. Hij heeft pas zijn 74e verjaardag gevierd en besloot om een dubbele single de wereld in te sturen. Zonder dat er een album van komt. Gewoon omdat hij er zin in had en omdat hij zich zorgen maakt. Het nummer komt naar eigen zeggen voort uit "anxiety, unknowability of the changing political situation" en dat maakt dat Jagger zich één van de zeldzame keren erg expliciet politiek uitlaat. "I'm tired of talking about immigration/You can't get in and you can't get out/I guess that's what we're all about" is onmogelijk verkeerd te verstaan.

Trouwens: laten we niet vergeten dat het ook een steengoed nummer is. Weinigen klinken nog zo fris op hun 74e als Jagger. Het nummer is een samenwerking met rapper Skepta die zich ook even laat horen, maar het is duidelijk wie de ster is hier.

8. Prophets Of Rage - Living On The 110

En als we dan toch bij de politiek geladen songs zijn kunnen we niet om Prophets Of Rage heen. Ze zijn boos, boos om hoe het er aan toe gaat in de wereld. Deze supergroep samengesteld uit leden van Rage Against The Machine, Public Enemy en Cypress Hill vindt het dan ook belangrijk om hun boodschap luid uit te schreeuwen, met de vuist in de lucht.

Dat deden ze ook al eind juni op Rock Werchter waar ze één van de beste concerten van het hele weekend gaven. In de nieuwe single Living On The 110 nemen ze het op voor de vluchtelingen. Op 15 september mogen we een heel nieuw album verwachten.

9. Mura Masa feat. Christine & The Queens - Second 2 None

Mura Masa en Christine And The Queens hebben dan weer hun krachten verenigd voor Second 2 None. Het is al de vijfde single uit het debuutalbum van producer van Alex Crossan dat ondertussen meer dan een jaar oud is, maar dat maakt het nummer er niet minder mooi op.

10. Mr. Jukes feat. Charles Bradley - Grant Green

Niemand die "I neeeeeed YOU" kan schreeuwen met meer levensvreugde als Charles Bradley. Gelukkig maar dat hij het nog kan, want een jaar geleden werd er bij de toen 66-jarige Charles Bradley maagkanker vastgesteld waardoor hij zijn hele geplande tournee moest afzeggen. Ondertussen gaat het gelukkig weer helemaal beter met de Soul Man en kan hij alle destijds afgezegde data komen inhalen. Op zondag 3 december werd hij ingepland in De Roma, maar omdat dat concert al snel uitverkocht was, is er nog een extra concert ingepland op zaterdag 16 december.

Mr Jukes is dan weer Jack Steadman, zanger van Bombay Bycicle Club en als Mr Jukes gastheer van een soulrevue. Zijn album 'God First' is nu uit en heeft ook nog gastbijdragen van Lianne La Havas, De La Soul en Massive Attack-zanger Horace Andy.

11. Mount Kimbie feat. King Krule - Blue Train Lines

Na twee samenwerkingen in 2013 is het nu al de derde keer dat Mount Kimbie en King Krule samen op een nummer te horen zijn en dat is altijd een fijn gegeven. Met de elektronica van de ene en de schuurpapieren stem van de anderen heeft het gezelschap samen een gouden combinatie gevonden. Het wordt tijd voor een hele plaat samen, jongens!

12. Dizzee Rascal - Wot U Gonna Do?

Dizzee Rascal zat bij ons in de categorie "Leeft die nog?" Ja dus, blijkbaar. Dizzee heeft net een nieuw album uit - 'Raskit' - dat het heilige vuur van Dizzee Rascal weer wat aanwakkert. Toegegeven, deze Wot U Gonna Do? is best irritant, maar tegelijkertijd toch zeer aanstekelijk, nee?

13. The National - Guilty Party

Niks irritant aan deze Guilty Party. The National laat net als op The System Only Dreams In Total Darkness wel weer horen dat ze aan het experimenteren zijn gegaan met hun geluid, zonder daar al te ver in te gaan. Zolang wij de stem van Matt Berninger horen, zullen we aan het wenen gaan.

En ja, ook van Guilty Party worden we niet bepaald vrolijk van. Of wat dacht je van zinnetjes als "It's nobody's fault/no guilty party/I just got nothing left to say."

Hun zevende album 'Sleep Well Beast' ligt vanaf 8 september in de winkelrekken.

14. The Killers - Run For Cover

Nog een band op wiens wederopstanding velen zaten te wachten, was The Killers. Het wachten is nu definitief voorbij, want fans kunnen zich al laven aan het catchy The Man, een nummer dat na ettelijke luisterbeurten toch ook op onze waardering kan beginnen rekenen. Voor wie liever The Killers met gitaren heeft, is er nu Run For Cover, een nummer dat meer aansluit bij eerder werk als Mr. Brightside.

The Killers hebben zelf al laten weten dat ze anno 2017 nog allesbehalve tevreden zijn met hun vorige album 'Battle Born' - eindelijk hebben ze 't door - en dat hun volgende album 'Wonderful Wonderful' nog het dichtst bij 'Sam's Town' uit 2006 zal aanleunen, de plaat waar onder andere de grote hit When You Were Young op terug te vinden was. 'Wonderful Wonderful' is er op 22 september.

15. JP Cooper - She's On My Mind

Van JP Cooper zeiden we onlangs dat we nog niks hadden gehoord dat ons bijgebleven was tot Passport Home. De nieuwe single She's On My Mind is niet het beste nummer aller tijden, het is wél catchy as hell en soms is dat voldoende.

16. Charli XCX - Boys

En als JP aan de meisjes mag denken dan mag Charli XCX aan de jongens denken. Charli XCX heet eigenlijk Charlotte Emma Aitchison schreef al hits voor Iggy Azalea, Icona Pop, Gwen Stefani en Rihanna en werkt nu eindelijk onder eigen naam. Ze is ondertussen ook met een eigen platenlabel gestart en ze heeft ons in die hoedanigheid het beste popalbum van 2017 beloofd. Boys is een aardig begin.

17. Sterophonics - All In One Night

Speel alle nummers van Stereophonics na elkaar en het wordt - met uitzondering van die wondersong Dakota - een beetje saai, maar afzonderlijk is er in hun oeuvre best wat moois te rapen. All In One Night is de eerste single uit hun tiende (!) album 'Scream Above The Sounds' en is hoewel muzikaal repetitief best mooi.

Het nummer vertelt het verhaal van de nacht waarin Kelly Jones voor de derde keer vader werd. In maart is Jones op zijn 42e papa geworden van zijn derde dochter en naar eigen zeggen zijn het zijn drie meisjes die de zanger van het slopen van hotelkamers. Goed gedaan, meisjes!

18. Nothing But Thieves - Sorry

We hebben normaal gezien niet zo veel met Nothing But Thieves. Gezien in het voorpgogramma van Muse en onlangs op het hoofdpodium van Rock Werchter, maar het blijft steken in de categorie "bakvissenrock". Wat ons betreft klinken ze voor het eerst interessant op de nieuwe single Sorry, een nummer waarover frontman Conor Mason al zei dat het gaat over "naar binnen kijken en je demonen tegemoet zien." Hij heeft wat gevoel voor dramatiek, maar op Sorry blijft dat voor het eerst wat achterwege en dat is een opluchting.

Op 8 september 'Broken Machine', het tweede album van de groep.

19. St. Vincent - New York

St. Vincent is niet de eerste die een ode brengt aan New York - denk maar aan Frank Sinatra, Alicia Keys en LCD Soundsystem, om er maar enkele te noemen - maar waarom geen ode brengen aan de stad in kwestie als het zo mooi klinkt als New York van St. Vincent? In feite is het een rechttoe rechtaan liefdesnummer, want de openingsregel luidt "New York isn't New York without you, love."

Het is trouwens het meest ingetogen dat we Annie Clark al hebben mogen horen brengen. Benieuwd wat dat wil zeggen voor een eventueel aankomende vijfde album.

20. Liam Gallagher - Chinatown

Liam Gallagher gaat het elders zoeken, namelijk in Chinatown. Dat is de titel van zijn, na Wall Of Glass, tweede solosingle. Twee singles, twee goeie en totaal verschillende nummers, maar twee keer blijkt het nummer niet of ten minste onder de verwachtingen te presteren. Voorlopig heeft Chinatown niet eens de top 50 van de Britse charts gehaald terwijl Liam daar toch een soort van halfgod is.

De cijfers volgen voorlopig niet, maar dat maakt niet dat wij minder benieuwd worden naar zijn soloalbum 'As You Were'. Dat verschijnt wel pas op 6 oktober.

21. METZ - Cellophane

De Canadese punkband heeft voor het eerst eens echt werk gemaakt van een albumtitel. Hun debuut uit 2012 heette eenvoudigweg 'METZ', drie jaar later kwamen ze niet verder dan 'II'. Nu is hun derde album klaar en dat heeft de album 'Strange Peace' meegekregen.

METZ leunt muzikaal erg tegen Nirvana aan en is ooit opgericht als een soort van protest tegen Canadese groepen als Arcade Fire en Broken Social Scene. De jongens van METZ wilde bewijzen dat je ook met minder muzikale kennis en minder dan een dozijn leden steengoeie muziek kan maken.

Hun derde plaat verschijnt op - drukke dag - 22 september.

22. Chelsea Wolfe - Vex

Nu we de stevige gitaren gevonden hebben blijven we er graag even bij hangen. Chelsea Wolfe maakt geen makkelijke muziek, maar zal voor haar nieuw album (dat verwacht wordt op - wat dacht je? - 22 september - wel voluit voor de gitaar kiezen en de donkere elektronica achterwege laten.Het gitaarwerk in kwestie is van Troy Van Leeuwen van Queens Of The Stone Age, het geheel doet ons wat denken aan een heel erg boze Anna Calvi.

23. Rhye - Please

En hier zijn die van Rhye weer, voor de tweede keer in deze lijst deze maand. Summer Days was een b-kantje en dit is dus de single in kwestie. Geef toe: ook mooi hé?

24. Belle & Sebastian - We Were Beautiful

Eén van de strafste en meest verrassende concerten die we in de zomer van 2016 zagen was dat van Belle & Sebastian in OLT Rivierenhof in Deurne. Wat ons daar vooral opviel was de muzikale veelzijdigheid binnen één optreden. Belle & Sebastian heeft dan ook al acht albums uitgebracht waarop diverse muzikale paden worden bewandeld, maar ze hebben allen één ding gemeen: ze staan bol van de melancholie.

Dat is niet anders op het nieuwe nummer We Were Beautiful - de titel alleen al -, waarop de band naast blazers ook nog wat elektronische invloeden laat horen. Een nieuw album is vooralsnog niet aangekondigd, maar de band heeft het eerder in de muzikale pers wel gehad over "een reeks ep's."

In ieder geval: Belle & Sebastian is bezig met nieuwe muziek en alleen al dat gegeven maakt ons blij.

25. Shout Out Louds - Jumbo Jet

Eerlijk? Het is de eerste keer dat Shout Out Louds op onze radar is verschenen sinds het deuntje Tonight I Have To Leave It, uit 2008 alweer. Blijkt dus dat die sloebers de hele tijd gewoon platen zijn blijven maken. De nieuwe 'Ease My Mind' komt uit op - let op het patroon - 22 september en de eerste single daaruit (Jumbo Jet) vertelt over hoe de liefde de vliegangst van frontman Adam Olenius deed overwinnen. Een stuk meer voldragen dan dat hitje van bijna tien jaar geleden, trouwens.

26. Mick Jagger - Gotta Get A Grip

Het tweede nummer dat samen met England Lost de nieuwe dubbelsingle van opper-Rolling Stone Mick Jagger vormt. Keith Richards liet zich pas nog ontvallen dat The Stones in de zeer nabije toekomst een nieuw album gaan opnemen. Als daar riffs zullen opstaan zoals deze in Gotta Get A Grip dan klagen we zeker niet. Nooit geweten dat solomateriaal van Jagger zo goed zou kunnen zijn!

27. Gary Numan - My Name Is Ruin

We blijven even bij de oudjes hangen, want Gary Numan (59) heeft een nieuwe single. Numan bracht met Tubeway Army Are Friends Electric uit en onder eigen naam onder andere het schitterende Cars. Hij is een icoon van de new wave, maar blijft ook heden ten dage uitstekende platen maken. We hebben het even moeten natellen en 'Savage' wordt al zijn achttiende. Ondertitel: 'Songs From A Broken World.' Releasedatum: 15 september.

Diepe bassen, melancholische vocals: de nieuwe single My Name Is Ruin heeft alles wat een nieuwe single van Gary Numan hebben moet. Fijn detail: zijn elfjarige dochter Persia doet de backing vocals.

28. The War On Drugs - Strangest Thing

We zijn nog altijd verslaafd aan dat heerlijke elf minuten durende Thinking Of A Place, maar in tussentijd heeft The War On Drugs al een volgende single (Holding On) én een derde voorsmaakje gelost. Dat derde voorsmaakje heet Strangest Thing en doet ons likkebaardend uitkijken naar 'A Deeper Understanding' dat uitkomt op 28 augustus.

Overigens: Strangest Thing duurt weer bijna zeven minuten. Ongelooflijk hoe The War On Drugs de tijd doet vliegen als je naar hen begint te luisteren. Voor wie er in november bij wil zijn in Vorst Nationaal dan wel de Lotto Arena is eraan voor de moeite: tickets voor beide concerten zijn uitverkocht.

(Onvoorstelbaar trouwens hoe die gitaar telkens écht binnen weet te komen.)

29. Gorillaz feat. Peven Everett - Strobelite

Toen Gorillaz in april dan toch na héééél lang teasen hun album 'Humanz' uitbrachten, werd dat maar heel lauw onthaald en de hype ging snel liggen. Waren de verwachtingen te hoog opgebouwd? Wie nu naar 'Humanz' luistert, hoort misschien iets te veel een muzikale collage en te weinig Gorillaz, maar daarbinnen zijn wel heerlijke singles te vinden. Andromeda was er zo al eentje, Strobelite is de volgende die je de dansvloer op mag jagen.

30. Fyfe - Borders

Fyfe is niet te verwarren met de boysband Five (of 5ive) die eind jaren negentig eventjes tienermeisjesharten ging stelen door hitjes als Slam Dunk (Da Funk), When The Lights Go Out of die erbarmelijke cover van We Will Rock You. Nee, Fyfe is een heel serieuze jongeman (bijna 28) en singer-songwriter die net zijn tweede langspeler uit heeft ('The Space Between', uit sinds 9 juni) en dat nieuws wil delen met de wereld. Op zijn nieuwe single zingt hij over een wereld zonder grenzen. En dat is misschien wel actueler dan ooit tevoren.

31. The Veronicas - The Only High

Terug te vinden in de categorie "Leven die nog?": de Australische eeneiige tweeling Lisa en Jessica Origliasso die nu al sinds 2005 The Veronicas vormen.In 2006 stond hun roem op zijn hoogtepunt met de hitjes Everything I'm Not en When It All Falls Apart. Sindsdien werd het eerder stil, maar de twee zijn dus wel platen blijven maken.

The Only High is simpel, maar daarom niet minder efficiënt en gaat over "zo verliefd zijn dat je 't van de daken wil schreeuwen." Herkennen we allemaal, toch?

32. Louis Tomlinson feat. Bebe Rexha & Digital Farm Animals - Back To You

We hebben Harry Styles, we hebben Zayn, er is Liam Payne en we hebben Louis Tomlinson: ik denk dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat het post-One Direction tijdperk beter is dan het leven tijdens One Direction. Back To You is de tweede solosingle van Louis en is een ouderwets liefdesnummer uit twee standpunten: dat van het meisje (Bebe Rexha) en de jongen (Louis Tomlinson). Voor de muzikale omkadering zorgen Digital Farm Animals die ook nog met Netsky werkten.

33. Zedd & Liam Payne – Get Low

Ook toe aan zijn tweede single als soloartiest na One Direction: Liam Payne. De Duitse producer Zedd noemt het van het meest catchy spul dat hij ooit al gemaakt heeft.

34. Foster The People - Sit Next To Me

Foster The People zal altijd wel dat bandje blijven van Pumped Up Kicks. Zo'n hit is evenveel een vloek als een zegen, dat is nu ook weer gebleken. Sinds dat onverwachte succes is Foster The People blijven worstelen met zichzelf en hun sound. Waar Pumped Up Kicks zo uitblonk, klonken ze later erg vaak hol en oppervlakkig. Sit Next To The Me laat voor het eerst weer een opflakkering horen, is aanstekelijk en ligt fijn in het oor.

Een zomersingle voor de tweede helft van onze zomer? Het bijhorende album 'Sacred Hearts Club' is sinds kort verkrijgbaar.

35. School Is Cool - Fight Of The Century

We voelden toch een tikje medelijden toen School Is Cool onlangs in de Lotto Arena stond als het voorprogramma van Bazart. Het voelt voor ons als onrechtvaardigheid als een band met een langere staat van dienst moet openen voor zo een jonge band als Bazart. Dat gezegd zijnde: School Is Cool heeft een nieuw album klaar: 'Good News' verschijnt op - hier zijn we weer - 22 september en belooft weer School Is Cool as we knew it. Het tweede album 'Nature Fear' was een stuk donkerder, maar de eerder dit jaar uitgebrachte Trophy Wall beloofde jaren 80-pop.

Johannes Genard uitte zich onlangs nog in Knack Focus als grote fan van Arcade Fire en dat is best te horen aan de nieuwe single Fight Of The Century. Het is een opvallend heftige, maar ook een opvallend korte single geworden. Dat had best iets langer gemogen, nee?

36. Beth Ditto - In And Out

Gossip is niet meer dus stond Beth Ditto een paar weken geleden op Rock Werchter met een soloalbum onder de arm. Beth Ditto was haar grappige en spontane zelf, maar zeggen dat het het spannendste optreden van het weekend was, zou de waarheid geweld aandoen. Wat we wél kunnen zeggen is dat Beth Ditto solo een stuk frisser klinkt dan Gossip in hun doodsrochel, getuige Fire en nu nieuwe single In And Out.

37. Little Dragon - Strobe Light

Ook wij hebben een wisselvallige verhouding met Little Dragon, maar kom, de band heeft doorheen de jaren op vijf platen en een heleboel samenwerkingen toch ook al heel wat moois bij elkaar geschreven. De nieuwe single Strobe Light willen we gewillig een aantal keer na elkaar door onze koptelefoon jagen. En er dan eens dansje op plaatsen!

38. Chase & Status feat. Emeli Sandé - Love Me More

Deze Love Me More heeft opvallend dicht bij Heaven gelegen, wat in 2011 de doorbraakhit van Emeli Sandé was, en dat is misschien geen slechte zaak. Beide kunnen een hitje immers goed gebruiken. Deze Love Me More is een nummer over het kiezen voor jezelf in de liefde en dat willen we uiteraard promoten: jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven.

Wie Chase & Status nog eens live aan het werk wil zien - End Credits blijft een topper! - kan dat aan het eind van deze zomer op Crammerock. Zopas verscheen hun nieuwe album 'Tribe'.

39. AlunaGeorge - Last Kiss

En eindigen doen we met een afscheidszoen. Voor wie zich altijd heeft afgevraagd waarvan de naam AlunaGeorge komt: de naam is een verbinding van de voornamen van zangeres Aluna Francis en producer George Reid. Soms moet je 't écht niet te ver gaan zoeken.

AlunaGeorge komt nu al twee platen en een dozijn singles lang weg met die naam en brengt zo af en toe zelfs ook een verdomd goeie single uit.In vergelijking met Attracting Flies mag het ritme een beetje naar beneden op Last Kiss zodat er aardig op te wiegen valt, zoals het hoort bij een goeie zomersingle

Lees meer

Dit al gelezen?