© microsoft, sony, iStock

Games ‘netflixen’ wordt hot. Welke streamingdienst is de beste: PlayStation Now of Xbox Game Pass? Onze test!

26 juli 2017

Op PlayStation 4 en Xbox One kan je sinds kort videogames digitaal lenen aan een vast bedrag per maand. Is het nu al interessant om games te 'netflixen' in plaats van gewoon een doosje te kopen? Dit hebben PlayStation Now en Xbox Game Pass momenteel al te bieden.

PlayStation Now

Prijs: 16,99 euro per maand.

Bij PlayStation Now zijn momenteel al enkele honderden games beschikbaar voor de PlayStation 4 en PlayStation 3. Het moet gezegd worden: veel nieuws zit er niet tussen, de meeste games zijn al minstens anderhalf jaar oud. Enkele toppers: God of War, de Ratchet & Clank-reeks, Heavy Rain, Killzone Shadow Fall, WWE 2K16, Tropico 5, Tearaway Unfolded, The Last of Us, Uncharted, Red Dead Redemption en Batman: Arkham City. Bovendien kan je heel wat indiegames spelen zoals Papo & Yo, Nidhogg, This War of Mine: The Little Ones, Everybody's Gone to the Rapture, Braid, Flower en Journey.

Flexibel en gebruiksvriendelijk

De interface van PlayStation Now lijkt erg op die van de Netflix-app op de PlayStationconsoles. Gewoon kiezen en spelen is dus de name of the game. En verder geen miserie. Bovendien kan je de uitgeleende games spelen op zowel een PlayStation 4 als een krachtige Windowscomputer. De PlayStation 3-games zijn speelbaar op een PS3, een PS Vita en zelfs sommige Smart-tv's van Sony en Samsung. Ondanks het ruime aanbod missen we bij Playstation Now vooral cultgames als Call of Duty, FIFA en Assassin's Creed.

© Sony

Xbox Game Pass

Prijs: 9,99 euro per maand.

De prijs valt alvast mee, maar wat krijg je ervoor? Minder games dan bij PlayStation Now. Enkele toppers: de Gears of War-reeks, de Bioshock-reeks en een paar episodes van Resident Evil. Uit de Halo-reeks is alleen de vijfde aflevering beschikbaar, van Fable enkel de derde. Niet echt om hysterisch salto’s te placeren dus. Wel wordt het aanbod van Xbox Game Pass vaker uitgebreid dan bij PlayStation Now. Om de zoveel weken duiken er een tiental nieuwe titels op. Wel zullen sommige titels na verloop van tijd uit de collectie verdwijnen.

Loom maar overzichtelijk

Ook op vlak van onafhankelijk gemaakte games is Xbox Game Pass geen topper. Naast klassiekers als Braid, OlliOlli en Brothers: A Tale of Two Sons zit er eigenlijk niet veel interessants tussen. En dat ondanks al die steun die Microsoft aan indie gameontwikkelaars verleent via het programma ID@XBox. Wel krijgen we een paar kastaars, die PlayStation Now niet aanbiedt zoals Mad Max en DmC: Devil May Cry. En dan zijn er natuurlijk nog de exclusieve Microsoft-games.

Net als bij PlayStation Now is het gemakkelijk om de specifieke games die je zoekt, uit te kiezen. De games staan geordend in horizontale subcollecties, verzameld per thema. Anders dan bij PlayStation Now worden de games niet gestreamd, je moet ze eerst downloaden. Ook zijn ze alleen maar speelbaar op een Xbox One, en dus niet op de computer, wat bij PlayStation Now wel gaat. Een kleine blunder voor het computergerichte Microsoft.

© microsoft

In 2018: ook op Nintendo Switch

Verwachte prijs: 20 euro per jaar.

Nintendo is van plan een gelijkaardige abonnementsdienst voor de Switch op de markt te brengen. Die komt er pas volgend jaar. Welke games erop gespeeld kunnen worden, is nog niet geweten. Voorlopig heeft Nintendo enkel nog maar Super Mario Bros. 3, Balloon Flighten en Dr. Mario laten vallen. Aan die stokoude games zullen multiplayer-opties toegevoegd worden.

Conclusie

PlayStation Now is voorlopig duidelijk de winnaar. De dienst heeft tot nu een grote voorsprong op Xbox Game Pass, en natuurlijk al helemaal op Nintendo. Toch lijkt het erop dat Microsoft Sony op de hielen zit.

Lees meer

Dit al gelezen?