© istock

Je nestje beu? Binnenkort kan je ook een kort huurcontract op elk moment opzeggen ... maar je blijft nog drie maanden huurder

25 juli 2017

Je studio, appartement of huurhuis beu? Nog even geduld, want vanaf 1 september 2018 mag je een huurcontract voor de einddatum verbreken, zelfs als het om een contract van maar één, twee of drie jaar gaat. Dat staat in het nieuwe Huurdecreet, waar de Vlaamse regering pas een akkoord over sloot. Wie zijn contract opzegt, heeft wel nog een opzegtermijn van drie maanden aan zijn been. Dat waren er vroeger twee, maar N-VA stond erop dat de opzegtermijn opgetrokken wordt. Ook moet een opzegvergoeding betaald worden.

Vanaf 1 september 2018 kan je een huurcontract voor de einddatum beëindigen, zelfs als het om een contract van één, twee of drie jaar gaat. Dat staat in het nieuwe Vlaamse huurdecreet, waar de leden van de Vlaamse regering vlak voor hun zomerverlof een principeakkoord over sloten. Dat meldt dagblad De Tijd. Deze vervroegde opzegoptie wordt enkel ingevoerd voor huurders met een kortetermijncontract. En dat is nog niet alles, want een verhuurder zal ook in de toekomst een kort contract niet vervroegd kunnen beëindigen. Momenteel zijn meer dan de helft van de huurovereenkomsten vastgelegd met kortetermijncontracten. Huurcontracten met een standaardtermijn van negen jaar kan je nu al voor de einddatum opzeggen, kortlopend huurcontracten nog niet.

Opzegtermijn

Als een huurder zijn contract afbreekt, moet die wel een opzegtermijn van drie maanden respecteren. Dat wil zeggen dat er nog voor drie maanden huur betaald moet worden. Vooral deze regeling is opvallend. Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) wilde de huurwaarborg optrekken van twee naar drie maanden, maar botste met CD&V. Die vonden dat niet kunnen, omdat armere huurders zo benadeeld zouden worden. Daarom is er overeengekomen dat het Huurdecreet pas in september 2018 in werking treedt. Zo is er genoeg tijd om een draagvlak te voorzien voor huurders die het financieel moeilijk hebben. Die zullen anoniem en gratis een lening bij de overheid kunnen afsluiten om de waarborg te kunnen betalen.

Ook zal er een opzegvergoeding betaald moeten worden. Dat bedrag zal overeenkomen met een halve tot anderhalve maand huur, afhankelijk van hoelang het huurcontract al loopt. Opzeggers betalen in het eerste jaar van de huur anderhalve maand huur, in het tweede jaar één maand huur en in het derde jaar een halve maand huur. De opzegtermijn begint de eerste dag van de volgende maand. Voor wie bijvoorbeeld op 31 juli opzegt, begint de termijn dus te lopen vanaf 1 augustus. Het contract stopt dan op 31 oktober.

Hoe beëindigen?

Het nieuwe Huurdecreet benadrukt dat een opzeg ‘betekend’ moet worden. Dat wil zeggen dat je als huurder, als opzeggende partij, een aangetekende brief moet sturen naar de verhuurder. Het kan zelfs nog gemakkelijker: een huurder mag een document opstellen en handtekenen, waarin hij laat weten dat hij het huurcontract opzegt. Het is dan voldoende dat de verhuurder via e-mail bevestigt dat hij de e-mail, waarin de huurder het contract verbreekt, ontvangen heeft.

Lees meer

Dit al gelezen?