© epa

Terwijl Mark Zuckerberg alle staten van Amerika bezoekt, leeft zijn personeel in een garagebox

25 juli 2017

Facebookbaas Mark Zuckerberg reist dit jaar doorheen de Verenigde Staten als goed voornemen voor 2017. Maar waar we foto's zien opduiken van Zuckerberg die tal van mensen ontmoet, vergeet hij zijn eigen personeel dat in een garagebox leeft.

Facebook is veel meer dan alleen maar mensen die technisch onderlegd zijn en de website bijwerken. Het bedrijf heeft ook cafetaria's met de dromerige namen 'Living the Dream' en 'Epic'. Maar zo mooi als het klinkt, is het allemaal niet, zo schrijft The Guardian.

De mensen die de cafetaria's uitbaten zijn er een pak minder goed aan toe dan de nerds op het kantoor van Facebook. Zo verdienen zij een pak minder én mogen ze niet profiteren van dezelfde voordelen die de bureaumannetjes wel krijgen. De werknemers van de cafetaria mogen geen gebruik maken van de fitness en van de artsen die Facebook aanbiedt aan hun personeel en zij mogen hun kinderen niet meebrengen naar de 'Bring your Kids to Work Day'.

Nog problematischer is het feit dat de cafetariamedewerkers te veel verdienen om een ziekteverzekering te kunnen krijgen via de staat, maar te weinig verdienen om de ziekteverzekering die Facebook aanbiedt aan hun medewerkers, te kunnen betalen.

Vakbond

Daarom hebben 500 medewerkers nu een eigen vakbond opgericht: Unite Here Local 19. Victor en Nicole zijn een koppel en ze werken allebei bij Facebook. Nicole werkt er als manager in een cafetaria, Victor als contractmedewerker. Hoewel het koppel allebei meer verdient dan het minimumloon, slagen ze er niet in om rond te komen, omdat het leven in Silicon Valley zo duur is. Ze wonen nu al drie jaar met hun drie kinderen in een garagebox, zonder te weten wanneer ze hun situatie zullen kunnen verbeteren.

"Mensen denken dat je het gemaakt hebt als je zegt dat je voor Facebook werkt, maar dat is niet waar. De ingenieurs en technische mensen verdienen vier keer zo veel als wij en zij maken hun dromen waar, maar wij niet. Ik moet mijn beloftes aan mijn kinderen constant breken, omdat ik geen geld heb om voedsel of kleding te kopen. We werken allebei, maar kunnen onze kinderen niet geven wat ze nodig hebben.", zo zegt Victor.

Productieve relatie

Het koppel wil Facebook niet zwartmaken, maar wil wel dat Zuckerberg eerst in zijn eigen stad kijkt vooraleer hij de rest van het land gaat bezoeken om mensen een hart onder de riem te steken.

Een woordvoerster van Facebook zegt dat het bedrijf "ervoor wil zorgen dat elke werknemer een veilige en eerlijke werkomgeving heeft en zegt dat Facebook uitkijkt naar een positieve en productieve relatie met de vakbond".

Lees meer

Dit al gelezen?