© HBO

Voor de winter komt: wat je nog moet onthouden uit het vorige seizoen van Game Of Thrones

15 juli 2017

Dit weekend begint het nieuwe seizoen van Game of Thrones. Ondertussen telt de HBO-reeks al zes seizoenen boordevol complotten en vuile politieke spelletjes. Geen paniek als je niet meer weet wat er in die voorbije 60 uur en vooral het laatste seizoen gebeurd is. We zetten het even op een rijtje, zodat je onmiddellijk kan inpikken bij aflevering 1 van het zevende seizoen.

Het Noorden

Jon Snow werd in het begin van seizoen zes tot leven gewekt door Melisandre. Teleurgesteld in het verraad van de Night’s Watch, stapt hij op als Lord Commander. Sansa Stark ontsnapt uit Winterfell samen met Theon Greyjoy. Ze worden bijgestaan door Brienne of Tarth die in de bossen bij Winterfell Stannis vermoordde. Zodra de drie Castle Black hebben bereikt, vertrekt Theon richting Iron Islands. Sansa en Brienne voegen zich bij Jon, Thormund en Davos. Samen ronselen ze families in het Noorden om mee te vechten tegen de bastaard Ramsay Bolton. Op het slagveld van de Battle of The Bastards, krijgen de Starks dankzij Littlefinger plots hulp van het leger van de Vale. Ze verslaan Ramsay en voeden hem aan zijn eigen honden. Winterfell is nu in handen van de King of the North Jon Snow, terwijl echte Stark Sansa er voor spek en bonen bijzit.

Aan de andere kant van de muur leeft Bran samen met de Three-Eyed Raven, Meera en Hodor in een magische grot. Bran reist door het verleden en leert wie de echte ouders van Jon Snow zijn en hoe de White Walkers tot stand kwamen. In een van zijn visies ontmoet hij de Night King die hem aanraakt. Vanaf dat moment kunnen de White Walkers Brans locatie achterhalen en vallen ze ook de grot aan. Meera en Bran kunnen ontsnappen terwijl Hodor, tja, een deur tegenhoudt.

De Iron Islands

Theon keert terug naar de Iron Islands om daar te ontdekken dat zijn vader vermoord is door zijn nonkel Euron. Na een mislukte verkiezing, eist Euron zelf het heerschap over de Iron Islands op. Yara en Theon die zich hiertegen verzetten, beseffen dat het hen de kop kan kosten en vluchten met de hele vloot richting Mereen waar Daenerys zich klaarmaakt om naar King's Landing te varen. Euron blijft achter en begint een nieuwe vloot te bouwen.

Mereen

Daenerys is aan het begin van seizoen zes alles kwijt: haar rechterhand Grey Worm, haar drie draken en haar glinsterende armband. Ze wordt meegenomen door een horde Dothraki's. Gelukkig volgen trouwe dienaars Jorah Mormont en Daario Naharis haar sporen naar Vaes Dothrak. Daar zit Daenerys opgesloten in de tempel van de Dosh Khaleen samen met andere Khal-weduwen. Ze steekt de hele tempel in brand samen met alle overgebleven Khals en haar kleren. Terug aangekleed, stuurt ze Jorah Mormont weg om een medicijn te vinden voor zijn greyscale.

In Mereen verslaat ze samen met Tyrion, Varys, Grey Worm en haar draken de slavenmeesters die de stad hebben ingenomen. Wanneer de rust terugkeert, duidt ze Tyrion aan als Hand of the Queen en beveelt ze Daario in Mereen te blijven, terwijl Daenerys met haar leger naar Westeros vaart. Varys zorgde in de laatste aflevering voor een alliantie tussen Dorne en Highgarden met als gevolg dat de Khaleesi nu Dothraki, Unsullied maar ook legers uit de Iron Islands, Dorne, Highgarden en de steden van Slaver’s Bay, herenigt in een killer-leger met drie draken. Haar adviseurs zijn ook niet van de minste: Tyrion, Varys, de Queen of Thorns, Ellaria Sand, Theon, Yara, Missandei en Grey Worm.

King’s Landing

In de hoofdstad van Westeros begint seizoen zes met Cersei die net haar Walk of Shame heeft gedaan. De terugkeer van haar broer/lover Jamie betekent ook de dood van haar dochter Myrcella. Er blijft nu nog maar één incest-Lannister over: Tommen. Die zit op de Iron Throne terwijl zijn vrouw koningin Margaery Tyrell in de cel zit, samen met haar broer Loras. Wanneer ze haar walk of shame wil starten, staat Jamie met een leger Tyrells voor de Sept. Maar Margaery moet niet in haar blootje door King's Landing wandelen, want Tommen verenigt de kroon en het geloof. Jamie wordt gestraft voor zijn actie. Tommen ontslaat hem uit de Kingsguard en beveelt hem Riverrun terug in te nemen van de Blackfish. Hij slaagt daar ook in, samen met de Freys. Arya is ondertussen tot daar geraakt met haar magische maskers en verwerkt twee zonen van Walder Frey in een hartige cake. Met een masker van een dienstmeisje op, serveert ze die aan Walder Frey om hem daarna ook de keel over te snijden.

Op de dag van Cersei en Loras’ proces, steekt Cersei de kelder van de Sept in brand die volgeladen is met tonnen wildfire. Op die manier is ze één klap van al haar aartsvijanden af: de High Sparrow, Margaery, Loras en Mace Tyrell, Pycelle, Lancel en Kevan Lannister. Tommen ziet de gigantische rookpluim en springt uit het raam. Cersei blijft alleen over op de troon, zonder kinderen en zonder geloof. De grootmoeder van Margaery Tyrell, Olenna is de enige overblijvende Tyrell. In Dorne vormt ze een alliantie met de Sandsnakes. Varys die ook in Dorne is, stelt voor met Daenerys samen te werken om op die manier de Lannisters te wreken.

De Starks zijn dus bijna allemaal terug in Winterfell. De Lannisters zijn sterk uitgedund en verdeeld: Cersei zit op de troon en Tyrion is van plan die aan te vallen. Daenerys is op weg naar Westeros samen met de enige overblijvende Tyrell, de Sandsnakes en twee Greyjoys die hun nonkel Euron willen wreken. Het aantal potentiële troon-zitters is dus sterk verminderd, maar wie weet komen er nog kandidaten bij in het nieuwe seizoen.

Lees meer

Dit al gelezen?