Compleet out of control nu: elke dag 7.000 gevallen van cholera erbij in Jemen

11 juli 2017

In Jemen groeit de cholera-epidemie nu angstvallig snel: elke dag komen er meer dan 7.000 besmettingen bij. 300.000 mensen zijn ondertussen besmet, 1.700 zijn er al overleden aan de ziekte. Door de oorlog zijn 17 miljoen inwoners van het land - 2 op 3 - zwaar ondervoed.

De cholera-uitbraak in Jemen heeft inmiddels zeker 300.000 mensen getroffen, meldt het internationale Rode Kruis. Het dodental is opgelopen tot meer dan 1.700 en voor relatief veel patiënten verloopt de ziekte ernstig.

"Normaal gesproken herstelt ongeveer driekwart van de geïnfecteerden binnen een paar dagen, mits ze in een schone omgeving genoeg water krijgen met zout en suiker erin". Dat zegt Iolanda Jaquemet, woordvoerder Midden-Oosten van het Rode Kruis.

"Nu knapt maar de helft van de patiënten op. De andere helft moet aan het infuus en heeft medicijnen nodig. Dat komt doordat de bevolking in Jemen ernstig verzwakt is."

Land zit op z'n knieën

De ziekte grijpt razendsnel om zich heen. Eind juni meldden de Verenigde Naties nog dat Jemen kampte met "de ergste cholera-uitbraak van de wereld". Toen stond de teller nog op zo'n 200.000 gevallen. Met ruim 300.000 gevallen is nu 1 op de 90 inwoners geïnfecteerd.

De oorlog duurt al twee jaar en het land zit op zijn knieën. In april begaf de riolering in de hoofdstad het. Die wordt niet gerepareerd, terwijl cholera zich verspreidt via vervuild water. Schoon drinkwater is inmiddels een luxeproduct.

Honger

Nog maar 45% van de gezondheidsvoorzieningen functioneren nog in het land. Ziekenhuizen sluiten hun deuren omdat er geen artsen meer zijn. Personeel blijft ook thuis omdat het al bijna een jaar geen salaris meer krijgt. En er is amper nog elektriciteit in de ziekenhuizen.

Eind mei meldde de VN al dat Jemen dicht bij een totale ineenstorting zit. Stephen O'Brien van de humanitaire afdeling van de VN zei toen dat voor bijna zeven miljoen mensen hongersnood dreigt en dat mensen sterven aan ziektes die goed behandelbaar zijn. Ondertussen lijden volgens de World Food Organisation twee op drie Jemenieten honger, of 17 miljoen mensen.

Dit al gelezen?