Betogers in Madrid steunen de protestbeweging Hirak.

© epa

Brusselse politie verwacht verkeersproblemen tijdens betoging tegen macht in Marokko

8 juli 2017

In Brussel vindt deze middag een protestmars plaats. De mensen die meelopen, protesteren tegen de macht die het noorden van Marokko opschudt. Er wordt heel wat verkeershinder verwacht.

De voorbije acht maanden treedt de Marokkaanse protestbeweging Hirak op tegen de "corrupte staat" en de marginalisatie van de Rif-regio in Marokko. Ze doen dat omdat het noorden van Marokko al jarenlang wordt achtergesteld door de regering in Rabat. De Rif-regio ligt in een gebergte en is enerzijds een beruchte regio waar veel cannabis wordt geteeld, maar anderzijds is het ook een verarmd gebied. Door de massale werkloosheid en corruptie in de regio zijn de mensen ontevreden. Ze vragen een betere gezondheidszorg, meer economische ontwikkeling en jobs, maar de Marokkaanse overheid heeft tot nu toe maar weinig moeite gedaan om de situatie in de regio te verbeteren, zo schrijft De Redactie.

Die demonstraties door de bewoners van de Rif-regio hebben al verscheidene keren geleid tot opstanden met de politie en een aantal gewonden. Zo'n honderd mensen werden al gearresteerd bij het vragen naar een betere economische en sociale situatie in hun land, zo schrijft La Libre.

Brussel

Met de betoging in Brussel willen betogers pleiten om politieke gevangenen in Marokko vrij te laten en willen ze ook een einde maken aan de repressie van de protestanten Al-Hoceima en de demilitarisatie van het Rif. In de Spaanse hoofdstad Madrid is al een gelijkaardige mars geweest.

De betoging start om 14.00 uur in het noordstation van Brussel en gaat richting het zuidstation. De politie voorzien verkeersproblemen in het westelijke deel van Brussel, tussen Brussel-Zuid en Sainctelette.

Lees meer

Dit al gelezen?