© Aldi, Bosto

Aldi-chips én populaire Bosto-rijst uit de handel genomen door Agentschap Voedselveiligheid

5 juli 2017

Heb je net rijst van Bosto of ribbelchips van Aldi gekocht? Dan moet je heel goed opletten, want deze producten zijn teruggeroepen door Agentschap Voedselveiligheid. Bij de Bosto-rijst moet je vooral opletten omdat iedereen ziek kan worden van een stof dat erin zit. De chips daarentegen is enkel gevaarlijk voor mensen met een bepaalde allergie. 

De rijst van Bosto Basmati kookbuiltjes van 500 gram die in een verpakking van 4x125 gram zitten en een lotnummer 4546 hebben, bevatten een toxische stof. Op de verpakking staat dat ze ten minste houdbaar zijn tot december 2019. Andere producten uit het gamma van Bosto kunnen zonder enig probleem verder geconsumeerd worden.

Het bedrijf stelde een overschrijding van aflatoxine B1 vast. De stof wordt gevormd door schimmels en kan bij inname van grote hoeveelheden vergiftiging of kanker veroorzaken. Bosto-rijst wordt bijna in alle Belgische supermarkten verkocht dus de kans is groot dat je zelf zo'n verpakking in huis hebt.

Meer informatie vind je op de website van Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen.

Chipsverhaal

Dan heb je ook nog het chipsverhaal waarin de keten Aldi een fout heeft gemaakt. De ribbelchips met de smaak peper en zout bevatten het allergeen melk terwijl het etiket dat niet vermeld.

Aldi besliste in samenspraak met het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) om het product terug te roepen.

Heb je zo'n zak in de kast liggen? Dan moet je even goed kijken naar de verpakking: de chips hebben de houdbaarheidsdatum 01/12/2017 en zitten verpakt in een zak van 250 gram.

Als je zo'n zak chips in huis hebt, kan je het terugbrengen naar de winkel en word je terugbetaald. Als je een allergische reactie hebt, kan je best even langs de dokter gaan. Indien je geen allergie hebt, loop je geen risico bij het eten van deze chips.

Ook hierover vind je meer informatie op de website van Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen.

Lees meer

Dit al gelezen?