Gaf Obama toestemming voor geheime cyberaanval op Rusland?

24 juni 2017

Voormalig president Barack Obama zou in december 2016 toestemming hebben gegeven voor een cyberaanval op Rusland volgens The Washington Post. De operatie zou een vergelding zijn voor de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waarvan Obama wel degelijk gedetailleerd bewijs kreeg. 

De CIA, NSA en andere inlichtingendiensten ontwikkelden een aanval waarmee er "implantaten" in belangrijke Russische netwerken werden geplaatst. Die implantaten kunnen op afstand aangezet worden, waarop er een aanval zou plaatsvinden.

De netwerken zouden plat worden gelegd, wat flinke problemen zou opleveren voor Rusland. Maar Obama zou niet genoeg tijd hebben gehad als president om het project af te ronden. Het zou immers maanden duren om de “implantaten” in de netwerken te plaatsen. De inlichtingendiensten hebben met zijn handtekening echter wel toestemming om door te gaan. Alleen als Trump een direct bevel geeft moet de inlichtingediensten met de operatie stoppen. Volgens autoriteiten heeft Trump dit echter niet gedaan.

Bewijs

Toenmalig president Barack Obama ontving eind augustus vorig jaar een uiterst geheim CIA-rapport over de Russische pogingen de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Daarin stond dat president Putin zelf instructies had gegeven om de campagne van Hillary Clinton schade toe te brengen en haar rivaal Donald Trump te helpen volgens The Washington Post.

Het CIA-materiaal was zo gevoelig dat het buiten de dagelijkse briefing werd gehouden, omdat anders te veel mensen het onder ogen zouden krijgen. Alleen Obama zelf en drie van zijn naaste medewerkers kregen het rapport te lezen en het moest ook direct daarna weer worden teruggestuurd naar de CIA.

Toen Obama het CIA-rapport eind augustus onder ogen kreeg was het al te laat om het lekken van e-mails door Wikileaks te voorkomen. In september zou Obama Putin rechtsreeks geconfronteerd hebben met het bewijs. Uiteindelijk volgde pas eind december een bescheiden pakket aan strafmaatregelen tegen Rusland. Toen was Trump al verkozen.

Dit al gelezen?