Chinees festival gaat door: ze gaan daar de volgende dagen 10.000 honden levend koken en daarna opeten

21 juni 2017

In de Chinese stad Yulin in de provincie Guangxi is dan toch een omstreden festival voor de handel in hondenvlees begonnen. Het zogeheten Lychee- en Hondenvleesfestival vindt jaarlijks plaats. Tijdens het tien dagen durende festival tot 10.000 honden gedood en opgegeten.

Alsof het slachten en opeten nog niet genoeg is, worden de honden traditioneel op erg brutale manieren gedood: ze worden bijvoorbeeld eerst geslagen en daarna levend gekookt. De deelnemers aan het festival geloven immers dat hoe banger de honden zijn, hoe lekkerder het vlees is.

In voorgaande jaren ontstonden op de markten vaak opstootjes als activisten probeerden honden te redden voordat ze werden geslacht. De verkoop van hondenvlees en de beelden van honden die bungelen aan vleeshaken roepen internationaal veel weerzin op.

Miljoenen

De consumptie van hondenvlees is in China niet verboden. Tegenstanders zeggen dat de dieren vaak onder erbarmelijke omstandigheden worden vervoerd en dat het veelal gestolen huisdieren zijn.

De gemeente Yulin stelt dat ze het festival niet organiseert en ook niet kan verbieden. Om demonstraties en opstootjes te voorkomen, moet het slachten van de honden achter gesloten deuren gebeuren.

Het festival is slechts het tipje van de ijsberg. In China worden elk jaar nog altijd tussen 10 en 20 miljoen honden gedood om op te eten.

Dit al gelezen?