© iStock

Ga jij deze zomer met de wagen naar Frankrijk? Opgelet voor nieuwe, strenge (verkeers)regels

12 juni 2017

Frankrijk zet zwaar in op verkeersveiligheid. Elk jaar introduceren ze nieuwe regels om het aantal verkeersdoden terug te dringen, en die gelden uiteraard ook voor buitenlanders. Wie deze zomer op vakantie gaat naar Frankrijk, kan dus maar beter opletten. Wie met de wagen naar Frankrijk trekt, vergeet ook best niet een ecovignet aan te schaffen. Want er wordt heel streng gecontroleerd.

Vanaf 1 juli heb je in een aantal steden verplicht het zogenaamde 'Crit'Air' ecovignet nodig. In Parijs heb je het altijd nodig, behalve als je enkel op de périphérique gaat rijden. Wie Parijs binnenrijdt, heeft dus een ecovignet nodig. In Grenoble en Lyon is het vignet enkel verplicht bij smogalarm. Rijsel, Straatsburg, Bordeaux en Montpellier wachten nog een tijdje, maar vanaf september zal je zonder zo'n vignet ook daar onherroepelijk op de bon gaan.

Wie denkt dat vignet snel-snel aan de grens te kopen, zal bedrogen uitkomen. Het is enkel online te bestellen. Het duurt daarnaast ook een tijdje voor je het in je bus krijgt, dus dat moet je zeker op voorhand in orde brengen. Het kost maar 4,80 euro en blijft gelden zolang je wagen is ingeschreven. Het is dus de boete van 68 euro zeker niet waard. Zo'n ecovignet kan je hier bestellen.

Boetes

Frankrijk voert ieder jaar ook nieuwe regels in om het aantal verkeersdoden terug te dringen. Zo is het nu ook verboden om met oortjes in op de Franse wegen te rijden. Dat kan je een boete van 135 euro opleveren. En wie graag eens een fietstochtje doet met de kinderen, kan die maar beter een helm opzetten. Sinds enkele maanden moeten alle kinderen jonger dan twaalf jaar verplicht een helm dragen, zelfs al besturen ze de fiets niet zelf. Een kind op de fiets zonder helm kost je ook 135 euro.

En daarnaast hou je je best ook maar aan de snelheidsregels. Veel flitspalen kunnen er al langs beide kanten flitsen en de politie rijdt met anonieme wagens rond die ook in beide richtingen snelheden kunnen registreren.

Lees meer

Dit al gelezen?