Er is ook goed nieuws: die trip naar Londen of de UK is weer wat goedkoper geworden

9 juni 2017

De waarde van het Britse pond is opnieuw flink gedaald door de uitslag van de Britse verkiezingen. Financiële markten hadden er niet op gerekend dat de Britse premier May de meerderheid in het parlement zou verliezen.

Na de bekendmaking van de exitpolls, waaruit bleek dat de Conservatieve Partij zijn absolute meerderheid verliest in het parlement, zakte de koers van het pond ten opzichte van de euro in enkele minuten met bijna 2 procent.

Het is de grootste daling van het pond in maanden. De koers staat nu op het laagste punt sinds november. 1 Britse pond is nu ongeveer 1,13 euro waard.

De “klap” voor de munt valt in het niet vergeleken met de enorme val na de uitslag van het referendum over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Toen zakte de munt bijna 10% in waarde.

Op aandelenbeurzen is vooralsnog weinig effect te zien van de uitslag. De handel in Europa moet nog beginnen. In Azië staan de grootste aandelenbeurzen op winst.

Brexit uitstellen?

Een analist van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan zegt dat het waarschijnlijk is dat Groot-Brittannië de onderhandelingen over het vertrek uit de unie uitstelt.

"De kans dat Groot-Brittannië uitstel moet aanvragen in het brexit-proces is aanzienlijk toegenomen, omdat de politieke ontwikkelingen een proces ontwrichten dat toch al onder grote tijdsdruk staat."

Eurocommissaris Oettinger zei op de Duitse radio dat het onzeker is of de onderhandelingen over het Britse vertrek op tijd kunnen beginnen, nu geen partij een duidelijke meerderheid heeft in het Britse parlement.

Dit al gelezen?