© iStock

Is dure nagellak z'n geld waard? Ons panel testte het voor jou uit!

3 augustus 2018

Zomer, dat betekent sandalen en sandalen wil zeggen dat je toch een poging doet om je tenen er een beetje deftig uit te laten zien. Of misschien ben jij wel year-round te spotten met een paar perfect gemanicuurde handen. Occasionele glitterlover of nagelriemexpert, jij vroeg je ongetwijfeld al eens af of een goedkope nagellak even lang blijft als een dure. Wij hebben het getest.

Wij vroegen aan ons panel van vijf dames om elk één verschillende soort nagellak uit te proberen. Om alle lakjes toch een gelijke start te bezorgen, kozen we voor vuurrood (of zo rood mogelijk), de kleur die bijna iedereen wel staan heeft. Maar net bij zo'n gedurfde kleur is het belangrijk dat de lak netjes blijft zitten. Onze dames gebruikten allemaal de lak op gewone propere nagels, zonder voorbehandeling met olie én zonder basecoat. We kozen voor nagellak die iedereen makkelijk kan kopen en shopten voor maximaal tien euro per potje.

Nagellak 1: Fantasia uit de lokale bazaar: €2,00

Je kent het wel, je staat in een soort lokale Blokker en daar staat plots een hele muur kleurtjes. Je wil de verleiding weerstaan, maar moet dat eigenlijk wel, voor twee euro 't stuk? Wij kozen het mooiste rood dat we konden vinden en het resultaat ... valt eigenlijk best mee. Het borsteltje is dan wel wat onhandig, de nagellak voelt eigenlijk best licht aan, en geeft niet zo'n vervelend plakkerig gevoel.

Na een paar minuten is hij droog en lijkt het erop dat één laag voldoende is om de exacte kleur van het potje te krijgen. Hij geeft ook een mooie, zachte glans, en in eerste instantie brokkelt hij niet snel af. Kopen we vanaf nu alleen nog maar nagellak van twee euro?

Wel, nee, want hoewel het wel leuk is voor een feestje, merk je al snel dat de kleur een beetje 'afmat', de glans gaat er snel af ... en de lak zelf uiteindelijk ook wel. Tegen de volgende dag zijn de eerste barsten er al. Leuk voor één avond dus, maar ook geen weggesmeten geld.

Nagellak 2: Coquelicot van Yves Rocher: 3,95

Ook deze nagellak van Yves Rocher komt in vijftig kleuren en je krijgt zelfs twee opties: gellish of 'gewoon'. Wij kozen voor de gewone variant, en hoopten dan maar dat die extra anderhalve euro die Coqueliquot ongeveer kost te wijten is aan de verzorgende aspecten van de meeste Yves Rocher producten. Eerste indruk: héél weinig, er zit maar 5 milliliter in het potje.

Maar, soms is less echt wel more, dus we proberen 'm eens uit. Het borsteltje is oké, maar omdat deze nagellak iets dikker is, is het toch niet zo evident om mooi af te werken. De lak dekt wel in één keer, da's maar goed ook, want corrigeren zou door de textuur waarschijnlijk vooral strepen geven. Maar die textuur zorgt net wel voor een mooie, volle kleur.

In elk geval blijft de Yves Rocher-nagellak ook beter zitten dan de goedkope. Duur kan je hem nochtans bezwaarlijk noemen. Ook na een paar keer afwassen doet hij 't niet slecht. Extra voordeel: door de dikkere laag op je nagels zie je 't niet als er een deukje in de lak komt. Een keer de lak er definitief afkomt, blijkt hij toch ook niet zo agressief te zijn, zonder dat dat ten koste gaat van de kleur.

Nagellak 3: Maybelline SuperStay: € 9,49

Deze duurdere nagellak van het New Yorkse Maybelline zou in theorie toch een stuk beter moeten zijn dan de vorige. Al is het maar omdat ie belooft om superlang op je nagels te blijven zitten: ideaal als zondagavondactiviteit. Hij komt in vijftien verschillende kleuren, en je krijgt meteen ook genoeg. In deze potjes zit trouwens ook een kogeltje, zodat je lak langer meegaat.

Dat het borsteltje van hoge kwaliteit is, merk je ook meteen: de SuperStay bloedt mooi naar de randen en werkt dus echt bijna perfect af, in één keer. Hij voelt, ondanks het gellish-effect, ook helemaal niet zwaar. De verwachtte glans is er ook helemaal en in scherp contrast tot de Fantasialak blijft de kleur én de glans lang helemaal goed.

Dankzij de textuur en de snelle afwerking (hij is ook in een wip droog) heb je weinig kans op foutjes die dan later voor snelle afbrokkeling zorgen. Ook na een paar keer afwassen blijft de SuperStay zitten, al is zeven dagen misschien een beetje overroepen. Wie graag lang dezelfde nagellak draagt, is hier waarschijnlijk blij mee, als 'voel' je 'm wel de hele dag zitten.

Nagellak 4: NYC Shine in a minute: 5,10

NYC gaat ook voor véél opties: je kan de Shine in meer dan twintig kleuren krijgen en voor een nagellak van zo'n vijf euro krijg je eigenlijk behoorlijk goede kwaliteit. Een breder borsteltje dan de gemiddelde twee-euro-nagellak en ook een kogeltje in het potje, NYC geeft alleszins de allure van een luxemerk.

Dat het dat niet is, merk je ook niet meteen, de nagellak dekt goed, hij droogt érg snel en door het borsteltje kan je netjes afwerken. Shinen doet ie ook, al voeg je misschien toch nog graag een extra laagje toe voor dat gelnagels-effect.

NYC blijft ook behoorlijk goed zitten, serieus, bij ons panel was het de lak die het minst schade had na een paar dagen. Afwas, doe-het-zelven en gewoon aan het werk: veel verschil maakte het niet. De glans werd er een beetje doffer op, dat was alles. Qua afwerking dus niet ideaal, maar voor gewoon kleurrijke nagels helemaal perfect.

Nagellak 5: Bourjois 1 Seconde: €8,49 bij Kruidvat

Bourjois is één van de betaalbaardere luxespelers op de markt maar de kleurkeuze is wel beperkt. Deze lak belooft een salon-finish in minder dan een minuut en een 'weelderige' borstel die in 1 seconde perfect moet afwerken. Je zou er in principe dus binnen de tien seconden vanaf moeten zijn, als je niet klungelt met je verkeerde hand.

En dat klopt ook wel: het borsteltje is inderdaad geniaal, misschien iets minder voor kleine teentjes en pinken (maar eerlijk: dan moet je 't ook niet van een andere borstel hebben.) Met één veeg is onze nagel netjes afgewerkt. Volgens Bourjois zou de laag ook binnen de minuut droog moeten zijn, en dat is zo. Ook bij deze lak is er trouwens een gellish effect, en dat zie je wel, want de lak blijft glanzen.

1 Seconde is ook lekker dun, wat je zou doen denken dat het er wat slordig gaat uit zien, maar dat is zeker niet het geval. Goedkoop is hij dus niet, en héél veel keuze heb je niet, maar hij is wel classy en doet wat hij belooft. Ons panel was alvast fan.

Lees meer

Dit al gelezen?