© iStock

Verrassend: Belgen hebben op 3 na kortste werkcarrière van Europa

19 mei 2017

Het beeld van de 'hardwerkende Belg' wankelt. Een studie van Eurostat toont aan dat België in de top 5 van Europese landen staat met de minst lange werkcarrières van Europa. Onze noorderburen daarentegen verdienen een fistbump: Hollanders werken bijna het allerlangst van alle Europeanen!

Belgen werken gemiddeld 32,6 jaar voordat ze er de brui aan geven. Dat lijkt veel maar het is bijna 9 jaar minder dan de lijsttrekkers: de Zweden. Yep, in het land van Ikea en Gravlax werken de mensen gemiddeld zo'n 41,2 jaar, gevolgd door de Nederlanders met 39,9 jaar.

Bij dat cijfer hoort wel een kanttekening. Het is niet zo dat de Zweden 41,5 jaar worden onderworpen aan eindeloze werkdagen en genadeloze werkgevers. Zweden staat bekend voor hun zeer tegemoetkomende werkcondities. Zo kunnen de Zweden langer vader- of moederschapsverlof nemen, zijn de werkdagen in Zweden minder lang en zijn er algemeen vriendelijke werkomgevingen.

La dolce vita

Malta kent de grootste evolutie in Europa. Tussen 2005 en 2015 ging de duur van de Maltese loopbaan met zo'n 5,1 jaar de lucht in. Daarmee zitten de Maltezers nog steeds maar aan 33,4 werkjaren dus veel schouderklopjes van hun noordelijke collega's zitten er niet in.

En de minst lange werkers van Europa? Hoe kon het ook anders: de Italianen, niet voor niets de gezondste mensen op aarde. De gemiddelde Italiaan werkt zo'n 30,7 jaar en zegt daarna arrividerci, springt in zijn/haar Ferrari en scheurt naar het vakantiehuis van de familia, vermoedelijk om er wijn te gaan maken of zoiets.

Lees meer

Dit al gelezen?