© iStockphoto

Onderzoek bewijst: vrouwen haten strijken meer dan ooit. Wel, met deze wastips hoef je dat (bijna) niet meer te doen! 

18 mei 2017

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat vrouwen strijken haten, én het vaak gewoon niet meer doen. Krijg jij ook al rillingen van het woord 'strijken'? Troost je, wij ook. Daarom vroegen wij styliste Yana Gaevskaya van Femme Concepts om ons tips te geven zodat we het strijken minderen of zelfs niet meer moeten doen. 

Uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel blijkt dat vrouwen steeds minder strijken en mannen het strijkwerk zelfs niet overnemen. Ze schakelen liever hulp in of laten de kreuken gewoon zitten.

Gegevens van 1.350 Vlamingen tussen 18 en 75 jaar werden vergeleken met 1999 en 2004. 62 procent van de vrouwen in 1999 streek gemiddeld 1 uur en 18 minuten per week. Uit de laatste gegevens bleek dat het gemiddelde zakte met 49 procent en er 56 minuten per week werd gestreken.

Wat doen we eraan?

Wij hebben enkele tips om het strijken wat dragelijker te maken. Je hebt verschillende methodes om je strijk te minderen en zelfs niet meer te moeten doen. Je moet zelf natuurlijk aanvoelen welke tips met elkaar samengaan en in hoeverre ze mogelijk zijn voor jou. Hier zijn ze.

1. Keuze maken in levensstijl

Als je je strijkberg wil verkleinen, moet je tijdens het winkelen al bewust zijn van wat je koopt. Daarom raadt de styliste aan om niet te veel hemden te kopen als je niet van strijken houdt. Daarnaast moet je ook goed onthouden dat bepaalde stoffen, zoals katoen, veel meer strijkwerk eisen.

2. Laat je was niet liggen

Heb je je was uit de droogkast gehaald? Dan maak je het strijken makkelijker door er meteen aan te beginnen. Als je de was laat liggen, dan krijg je meer kreuken en dat vergt ook meer werk.

3. Hang je was op

Nadat je de was uit de droogkast haalt, hang je het best meteen op. Op die manier zullen kleine kreuken al meteen verdwijnen.

4. Was wateren

Geraken de kreuken er niet meteen uit? Dan kan je de was ook lichtjes nat sproeien met wat water. Zo gaan de kreuken er nog makkelijker uit.

5. Gebruik een kapstok

Als je je kleren aan een kapstok hangt in plaats van een rek of waslijn, komt dat beter uit voor je was. Op die manier neemt je kleding geen verkeerde kreuken en vormen aan van het rek maar wel de juiste vorm van je kledingstuk.

6. Plooi alles op

Nadat je kleren hebt gewassen en gestreken, plooi of hang je alles op. Zo vermijd je extra strijkwerk.

  • Dikkere stoffen moet je plooien, zoals truien, jeansbroeken, ...
  • Fijne stoffen moet je ophangen, zoals hemdjes, T-shirts, kleedjes, ...

7. Deel je was op

Zorg ervoor dat je niet te veel moet strijken in één keer. Combineer de juiste stoffen om te wassen zodat je met de ene wasbeurt geen 20 stuks moet strijken, en op een ander moment niets hebt om te strijken. Het lijkt wel leuk om soms helemaal niet te moeten strijken, tot je de keer erop door de bomen het bos niet meer kan zien.

8. Strijken op gelegenheid

Als je alles gewoon ophangt en plooit, vermijd je natuurlijk al veel strijkwerk. Nadien kan je (indien nodig) strijken voor je een bepaalde outfit aandoet. Hiermee vermijd je teveel strijkwerk op hetzelfde moment.

9. Stoom

Als je echt het strijkijzer niet meer wil aanraken, kan je altijd overschakelen naar een stomer. Tegenwoordig zijn ze bijna even groot als een haardroger en doen ze het werk evengoed als een strijkijzer.

10. Haal alle kreuken weg

De styliste geeft ook een algemene belangrijke tip mee: loop niet rond met gekreukte kleren.

  1. Neen, ze gaan er door de dag heen niet uit.
  2. Jawel, mensen zien het wel.

Je bent bij deze verwittigd.

Lees meer

Dit al gelezen?