Trump wist dat onderzoek liep tegen zijn veiligheidsadviseur maar benoemde hem toch

18 mei 2017

Donald Trump wist dat er een federaal onderzoek liep naar Michael Flynn nog voordat hij die benoemde tot nationale veiligheidsadviseur. Door die benoeming kreeg Flynn toegang tot bijna alle geheime informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft ondertussen oud-FBI-directeur Robert Mueller benoemd als speciaal aanklager voor het onderzoek naar mogelijke inmenging van Rusland bij de verkiezingen in de Verenigde Staten.

Volgens The New York Times had Flynn al twee weken voor de inauguratie van Trump zelf gemeld dat zijn betaalde werkzaamheden als lobbyist voor Turkije werden onderzocht door de FBI.

Desondanks besloot Trump om Flynn te benoemen tot zijn nationale veiligheidsadviseur. Daardoor kreeg de voormalige generaal toegang tot de president en bijna alle geheime informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Flynn waarschuwde op 4 januari Donald McGahn, die nu de hoogste juridisch adviseur van Trump in het Witte Huis is. Daarna kwam het onderzoek ook ter sprake in gesprekken tussen advocaten van Flynn en Trumps overgangsteam.

Raqqa

Flynn zou trouwens een plan van het Pentagon, waar Turkije tegen was, in de laatste dagen van de regering-Obama tegengehouden hebben.

Het Pentagon had een plan opgesteld om IS uit zijn zelfbenoemde hoofdstad Raqqa te verdrijven, met behulp van Koerdische milities. De Turkse regering was daar heel erg tegen. Omdat de strijd om Raqqa nog lang zou duren, vroeg Obama's nationale veiligheidsadviseur Rice toestemming aan het overgangsteam van de toekomstige president.

Flynn zou Rice op 10 januari hebben verteld het plan in de ijskast te zetten. Overigens keurde Trump het Pentagon-plan om IS uit Raqqa te verdrijven weken na Flynns ontslag goed.

Trump moest Flynn uiteindelijk ontslaan omdat die had gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur tegen vice-president Pence.

Daarna kwam naar buiten dat de waarnemend minister van Justitie Yates het Witte Huis een paar dagen na de inauguratie had gewaarschuwd dat Flynn mogelijk chantabel was voor de Russen. Toen bleek ook dat Trump na die waarschuwing ruim twee weken had gewacht met Flynn te ontslaan.

Ook Obama had Trump gewaarschuwd voor Flynn.

Na het ontslag van Flynn bleef Trump hem publiekelijk verdedigen. De president zou in een gesprek FBI-directeur James Comey zelfs hebben gevraagd het onderzoek naar Flynn te staken.

Mueller

Ook Comey werd uiteindelijk door Trump ontslagen. Dat laatste leidde ertoe dat vannacht een speciale aanklager werd benoemd door het ministerie van Justitie om eventuele samenwerking tussen medewerkers van Trump en Rusland te onderzoeken.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft oud-FBI-directeur Robert Mueller benoemd als speciaal aanklager voor het onderzoek.

Zowel Democraten als Republikeinen hadden om een speciale aanklager gevraagd en het Openbaar Ministerie voldoet nu aan die wens. Volgens de adjunct-procureur-generaal is het in het "publieke belang" dat Mueller als buitenstaander toezicht kan houden op het onderzoek.

Trump zegt in een reactie dat hij hoopt dat de kwestie snel kan worden afgerond. "Gedegen onderzoek zal aantonen dat er geen samenzwering was tussen de campagne en een ander land."

Robert Mueller was de voorganger van Comey bij de FBI. Een week voor de aanslagen van 9/11 trad hij aan als directeur van de inlichtingendienst. Hij ging in 2013 met pensioen en is nu 72 jaar.

Dit al gelezen?