Er komt geen laptopverbod op vluchten tussen VS en Europa, wel (nog) intensievere controle handbagage

18 mei 2017

Wie naar de VS vliegt kan gewoon zijn tablet of laptop blijven meenemen in zijn handbagage. Er zijn wel andere veiligheidsmaatregelen op komst zijn, zoals een nog intensievere controle van handbagage.

De Amerikanen wilden met het verbod aanslagen met elektronica die is volgestopt met explosieven voorkomen. Zo’n verbod ging eerder in op vluchten van tien vliegvelden in het Midden-Oosten naar de VS. Groot-Brittannië heeft een soortgelijk verbod ingesteld.

Dat verbod geldt niet alleen voor laptops maar ook voor tablets, camera's en draagbare printers. Die spullen moeten mee in het bagageruim. Passagiers mogen nog wel hun smartphone meenemen.

De luchtvaartbranche uitte eerder kritiek op het verbod. Ze snapt niet wat de Amerikanen willen bereiken met het verbod. Terroristen kunnen een aanslag met een explosief in een laptop immers ook plegen als die in het vrachtruim ligt.

Piloten tegen

Ook piloten lieten weten niets te zien in dit plan. Ze vrezen dat elektronica in het bagageruim vlam kan vatten en daar op die manier een veel groter gevaar zou zijn dan in de cabine. Daar kan een een accu die vlam heeft gevat nog snel geblust worden.

De afgelopen weken gingen er desondanks hevige geruchten dat het huidige laptopverbod verder zou worden uitgebreid en daardoor ook Europese landen zou treffen.

Ambtenaren van de Verenigde Staten en de Europese Unie kwamen gisteren bijeen en zouden vier uur hebben vergaderd over het voorstel, waarna besloten is om ervan af te zien.

Een miljard per jaar

Het laptopverbod zou veel geld gaan kosten, naar schatting een miljard dollar, en voor extra drukte zorgen bij de bagagecontrole op vliegvelden.

Door zo’n laptopverbod zouden reizigers verplicht een koffer moeten inchecken om een laptop mee te kunnen nemen. Daar moet inmiddels bij nagenoeg elke luchtvaartmaatschappij voor worden bijbetaald. Voor zakenreizigers geldt bovendien dat zij op langere vluchten onderweg niet kunnen doorwerken.

Uitbreiding van het verbod naar de EU zou niet alleen veel geld kosten, maar ook een barrière opwerpen voor zakelijk verkeer tussen Europa en de VS.

De VS en Europa zijn wel van plan om andere aanvullende veiligheidsmaatregelen te treffen, zoals intensievere controles van handbagage. Daarover wordt volgende week in Washington vergaderd.

Dit al gelezen?