© Google/Volvo

Binnenkort bestuur je alles in de wagen via Android en er is ook concurrentie

16 mei 2017

Android kan binnenkort volledig geïntegreerd worden in het dashboard van je wagen. En dat maakt de mogelijkheden van Google's besturingssysteem eindeloos. Vorig jaar begonnen ze met Androidintegratie en nu staat het bedrijf al een hele stap verder. Ook andere merken zijn daar mee bezig.

Google wil een volledige Androidintegratie in de auto. Daarvoor werkt het bedrijf samen met Audi & Volvo. Minstens één conceptwagen is deze week te zien op de Google ontwikkelaarsconferentie, de Audi R8 Sport. En zo'n diepere Adroidintegratie betekent natuurlijk ook dat meer Androidfuncties, zoals een stemgestuurde assistent, in het dashboard ingebouwd zullen zitten. Dat wordt dan ingebouwd bij de constructie. Zo zal je via je stem kunnen vragen om de airconditioning aan te zetten.

Een jaar geleden kon je via Android Auto in het dashboard van je wagen al de GPS gebruiken en berichtjes of telefoontjes beantwoorden. In de loop van het jaar kwamen daar ook de verwarming, airconditioning en enkele andere functies bij. En nu wil Google dus nog een stap verder gaan.

Volgens Volvo zelf komt de stemintegratie er "binnen twee jaar". Het systeem zou dan honderden populaire applicaties kunnen draaien. En je zal ook op basis van je locatie opzoekingen kunnen doen via Google. Over de samenwerking met Audi zijn minder details gekend.

Concurrentie

Zoals dat altijd gaat, is er ook concurrentie. De grootste tegenpool van Google Auto is Apple CarPlay. Er is wel nog geen informatie over hoever Apple wil gaan met hun systeem in wagens te introduceren. Maar er zijn ook Smart Systems van automerken zelf, zoals Ford Sync. Dat systeem werkt via BlackBerry. Maar ook Siri of Android Auto kunnen daarop geïnstalleerd worden. Ook Microsoft probeert via Azure autorijden te vereenvoudigen. Toch lijkt het erop dat Google het verste durft gaan met Smart Systems in auto's.

Lees meer

Dit al gelezen?