Weer heel geruststellend: toegangscodes voor cockpit United Airlines online gezet

16 mei 2017

De geheime codes om toegang te krijgen tot de cockpit van passagiersvliegtuigen van United Airlines, de op twee na grootste maatschappij ter wereld,  zijn “per ongeluk” door een stewardess online gezet. United moet nu in 741 toestellen alle codes gaan veranderen.

Het beveiligen van de cockpit kreeg prioriteit na de aanslagen van 11 september 2001. De kapers die de aanslagen pleegden konden toen binnendringen in de cockpit en de controle overnemen van het vliegtuig.

Waarom de stewardess de codes online zette op een publieke website, is voorlopig een raadsel. De uitleg van United is dat het “per ongeluk” gebeurde en dat er geen kwaad opzet in het spel was.

De zaak kwam al even “per ongeluk” aan het licht toen een vriend van een piloot van United die erop attent maakte dat hij de cockpitcodes had gezien op een site. De piloot sloeg daarop alarm.

741 toestellen

Officieel houdt United vol dat “er een mogelijkheid is dat de codes openbaar zijn geworden”. Maar het stuurde afgelopen weekend wel een memo naar alle piloten om te vragen “alternative security measures” in acht te nemen.

Bovendien blijkt dat United toen ook opdracht gaf om de codes in al z’n 741 actieve toestellen te veranderen.

Volgens United zijn de toegangcodes niet de enige beveiliging van de cockpit, maar de maatschappij wil “uit veiligheidsoverwegingen” niet zeggen welke andere maatregelen genomen zijn. Piloten zeggen ons echter dat dat maar één ding kan zijn: visuele controle via een camera, waardoor piloten kunnen zien wie voor de deur staat. In principe moet dat altijd gebeuren: iemand tikt de code in, de piloot checkt de visual en opent dan pas de deur. Maar ze geven toe dat de camerabeelden niet “failproof” zijn.

De vakbond voor piloten in de VS pleit al langer voor meer beveiliging voor cockpits. Er zou een extra barriere moeten komen tussen de cabine en de cockpit. Maar het installeren daarvan kost 5.000 dollar per vliegtuig en dat vinden de luchtvaartmaatschappijen blijkbaar te veel.

United Airlines bevindt zich de jongste tijd in een "shit storm":

Dit al gelezen?