Alle bewijs moet weg: Assad is duizenden lijken aan het verbranden van massa-executies

16 mei 2017

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt bewijzen te hebben dat de Syrische regering een crematorium heeft gebouwd in een groot gevangeniscomplex net buiten Damascus. In de bewuste gevangenis, Sednaya, zou de regering van president Assad in de afgelopen zes jaar de massa-executies van duizenden gevangenen hebben uitgevoerd. De lijken werden gedumpt in graven maar moeten nu verbrand worden, kwestie van alle bewijs  te vernietigen.

"Betrouwbare bronnen zeggen dat veel van de lijken in massagraven zijn begraven", zei Stuart Jones, de waarnemend assistent-minister voor het Midden Oosten, die tijdens een persconferentie luchtfoto's van het gevangeniscomplex toonde.

"We geloven nu dat het Syrische regime een crematorium heeft gebouwd in het Sednay-complex, die de resten van gevangenen kan vernietigen zonder bewijsmateriaal achter te laten."

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International meldde in februari dat er in het complex ten noorden van Damascus per week gemiddeld twintig tot vijftig mensen werden opgehangen. In afgelopen vier jaar zouden tussen de 5.000 en 13.000 gevangenen zijn terechtgesteld.

Volgens Jones heeft de regering-Assad luchtaanvallen, chemische aanvallen, buitenrechtelijke moorden, uithongering en andere middelen gebruikt tegen zijn opponenten en de burgerbevolking. Hij bekritiseerde Rusland en Iran, die Assad desondanks blijven steunen.

Dit al gelezen?