Trump deelde gevoelige geheime informatie met Russen in Witte Huis

16 mei 2017

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gevoelige geheime informatie van veiligheidsdiensten met de Russen gedeeld. De Amerikaanse president deed dat vorige week tijdens zijn ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse zaken Sergej Lavrov en de Russische ambassadeur Sergei Kisljak in het Witte Huis. 

Bronnen binnen het Witte Huis hebben aan The Washington Post, persbureau Reuters en Buzzfeed News gezegd dat het om uiterst gevoelige informatie gaat, die zelfs niet met bondgenoten wordt gedeeld. De organisatie of het land dat de inlichtingen heeft verstrekt, zou ook geen toestemming hebben gegeven om de informatie door te geven.

De inlichtingen hielden verband met het aankomende verbod op het gebruik van laptopcomputers aan boord van passagiersvliegtuigen die naar de VS vliegen, vermoedelijk omdat de Amerikanen bang zijn dat terroristen explosieven in een laptop stoppen.

Het besluit van Trump om dit toch te doen, heeft er mogelijk voor gezorgd dat de VS riskeert een belangrijke bondgenoot te verliezen die kennis van binnenuit heeft over Islamitische Staat en al-Qaida, zeiden de bronnen tegen The Washington Post.

"Ik heb geweldige informatie"

Tijdens het gesprek met de Russen zou Trump zijn afgedwaald en begon hij volgens de bronnen van The Washington Post, Reuters en Buzzfeed News op te scheppen over zijn gedetailleerde kennis over nieuwe terroristische dreigingen. "Ik heb geweldige informatie", zou Trump hebben gezegd. "Ik laat mensen me elke dag voorzien van geweldige informatie."

Daarna zou hij specifiek hebben gesproken over het gebruik van explosieven verstopt in laptops in vliegtuigen. “Trump heeft meer informatie gedeeld met de Russen dan wij hebben gedaan met onze bondgenoten", citeerde de krant een betrokken functionaris.

Kort na de publicatie van The Washington Post ontkende het Witte Huis de beweringen van de krant.

Om de schade te beperken zou het Witte Huis na de ontmoeting zo snel mogelijk contact hebben gezocht met de geheime diensten CIA en NSA. Die weigeren commentaar.

Comey

Als Trump inderdaad gevoelige informatie deelde met de Russen, is dat waarschijnlijk niet tegen de regels: de Amerikaanse president mag in de meeste gevallen zelf besluiten welke informatie wordt vrijgegeven.

De onthullingen leiden tot kritiek van zowel de Democraten als van leden van Trumps eigen Republikeinse partij. De kwestie rond het gesprek met Lavrov is niet de enige waarvoor Trump momenteel onder vuur ligt. De president leek in een bericht op Twitter afgelopen vrijdag de ontslagen FBI-directeur James Comey te bedreigen. Trump waarschuwde Comey dat hij "maar beter kan hopen dat er geen 'opnamen' van onze gesprekken zijn voordat hij gaat lekken naar de pers!"

Maandag herhaalde woordvoerder Sean Spicer wat hij vorige week vrijdag ook zei: het Witte Huis weigert te zeggen of er daadwerkelijk geluidsopnames van de gesprekken tussen Trump en Comey bestaan. Sommige Democratische congresleden hebben gezegd dat zij Trumps vervanger voor Comey zullen blokkeren totdat er duidelijkheid is over de opnames.

Dit al gelezen?