© iStock

"Nee, op booking.com staan niet de laagst mogelijke prijzen voor hotelkamers!" Waar dan wel? 

20 mei 2017

Het lijkt, nu de zomervakantie lonkt, bijna vanzelfsprekend. Als je een hotel wil boeken en je zoekt de laagste prijs dan ga je naar een hotelsite. En in België is Booking.com, een internationaal bedrijf met roots in Nederland, veruit de meest gebruikte site. Maar behandelt Booking.com de Belgische hoteliers wel eerlijk en kan je als klant er wel op rekenen dat je op Booking.com de laagste prijs voor een kamer te zien krijgt? Wij vroegen het aan Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen.

De laagste prijs?

Volgens Van Assche is de prijs die te zien is op Booking.com niet de laagst mogelijke prijs die je als gast kan betalen voor een specifieke kamer. "Een hotelier heeft niet het recht om op zijn website een lagere prijs op te lijsten voor een kamer dan die op Booking.com", aldus Van Assche. "Let wel op: die regel geldt niet als de klant persoonlijk of telefonisch contact opneemt met het hotel in kwestie. Dus wij raden aan om, als je een kamer op het oog hebt, zeker contact op te nemen met het hotel en te vragen op welke manier je de meest voordelige overeenkomst kan sluiten."

"Haat-liefdeverhouding"

"Er is geen ontkennen aan dat de introductie van Booking.com aanvankelijk het aantal boekingen de hoogte heeft ingejaagd", zo vertelt Van Assche. "Het probleem is dat Booking.com nu vrijwel een monopoliepositie heeft in de online-boekingenwereld. Daardoor is het vrijwel onmogelijk voor hoteliers om te opereren rond Booking.com heen."

Volgens Van Assche is de prijspariteit, de online garantie van de laagste prijs, het grootste pijnpunt in de relatie tussen Booking.com en de hoteliers. "Wij pleiten ervoor dat hotels ook online een lagere prijs voor hun kamers mogen aanbieden dan op Booking.com. Dat zou zowel voor de hoteliers als voor de hotelgasten voordelig zijn."

Oplossing?

Van Assche stelt twee mogelijke pistes voor die leiden naar het verdwijnen van die lastige prijspariteit. "In Duitsland heeft men het opgelost door de Duitse mededingingsautoriteit aan te spreken. Dat wil zeggen dat ze door een rechter hebben laten bepalen dat prijspariteit illegaal is", vertelt Van Assche. "Een andere manier zou zijn om het Franse voorbeeld te volgen. Daar werd gewoon de wet aangepast. De zogenaamde wet-Macron (genoemd naar toenmalig minister van Economie en huidig president Emmanuel Macron, nvdr.) verbood die prijspariteit."

"In België hebben we al gevraagd aan aan de rechterlijke instanties om de prijspariteit af te schaffen via de mededingingsautoriteit, maar dat wordt nu nog steeds onderzocht", zo vertelt Van Assche. "Dus vragen we nu aan Kris Peeters om met een wettelijke oplossing over de brug te komen".

Lees meer

Dit al gelezen?