© iStock

31 dagen zonder suiker: is dat afzien en sterven? Onze journaliste doet de test! 

15 mei 2017

Neem eender welke verpakking uit de supermarkt en je zal ontdekken dat bijna overal suiker is aan toegevoegd. Het gevolg is dus dat we met z'n allen verslaafd zijn aan het goedje en dat is geen goed nieuws naar de toekomst toe. Afkicken dan maar? Wij doen de test door een maand resoluut te stoppen met (toegevoegde) suikers.

De aanbevolen hoeveelheid suiker is per persoon zes klontjes. Maar wij eten gemiddeld 25 klontjes per dag! Dat zorgt ervoor dat suiker ook wel eens het gif van de toekomst wordt genoemd. Onze verslaving aan het witte goedje zorgt voor een gigantische toename van diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten.

De Suikerdetox

Het boek waar wij ons op baseren heet 'De Suikerdetox' en is geschreven door Brooke Alpert en Patricia Farris. Brooke Alpert heeft een voedingsadviesbureau in New York en heeft de voorbije jaren tientallen mannen, vrouwen en tieners geholpen om hun voedingspatroon aan te passen. Patricia Farris is een dermatologe aan de universiteit van Tulane en is deskundige op gebied van behandelingen tegen huidveroudering.

De twee vrouwen vonden niet alleen een verband tussen overmatige suikerconsumptie en gezondheidsproblemen, maar ook tussen overmatige suikerconsumptie en huidveroudering. Ze sloegen de handen in elkaar en schreven een boek met een stappenplan om van je suikerverslaving af te geraken en tegelijk ook je lichaam te verwennen met sportoefeningen en huidverzorgingen. Alpert en Farris beloven dat je gezonder, gelukkiger én mooier zal worden na het doen van een suikerdetox.

De inspanning

De resultaten klinken alvast veelbelovend, maar hoe zit het met de inspanning? Die is behoorlijk pittig. De eerste drie dagen van het stappenplan is het absoluut verboden om iets gesuikerd te eten en zelfs natuurlijke suikers worden geschrapt. Vanaf de vierde dag zou alle suiker uit je lichaam moeten verdwenen zijn en mag je opnieuw beginnen opbouwen met voedsel waar ook natuurlijke suikers in zitten. Het hele plan duurt 31 dagen.

De eerste drie dagen worden volgens het boek de meest lastige. Zonder ook maar iets van suiker in je lichaam is het mogelijk dat je je moe en wazig gaat voelen, met barstende koppijn en héél véél zin in suiker tot gevolg. Echte afkickverschijnselen dus, maar het boek belooft voor de periode daarna alleen maar beterschap.

De proef op de som

Vanaf vandaag neem ik de proef op de som en ga ik de uitdagende suikerdetox aan. Wat zullen mijn pijnpunten zijn? De glaasjes wijn voor de tv die ik ga moeten schrappen, mijn cravings naar chips en zoetigheid, mijn wekelijks bezoekje aan de plaatselijke frituur (mijn lievelingseten!) én vroeger opstaan om te ontbijten.

Ik ben heel benieuwd wat het effect van de suikerdetox zal zijn op mijn lichaam, jullie ook? Kijk dan wekelijks op newsmonkey.be waar ik mijn ervaringen met jullie zal delen.

Lees meer

Dit al gelezen?