© epa

"Het ging bijzonder vlot: Kris Peeters was er niet": Geslaagde 'superministerraad' in Hertoginnedal

15 mei 2017

Premier Charles Michel (MR) en z'n regering hebben gescoord. Een geslaagde eerste superministerraad, met liefst 28 maatregelen. En vooral: iedereen tevreden, want elke partij kon iets binnenhalen, en kreeg projecten erdoor. De opsteker was nodig, na maanden spanning rond de regering. Maar de begrotingscontrole deze zomer wordt de echte test.

"Wel ja, het ging eigenlijk bijzonder vlot. Kris Peeters was er niet hé." Al lachend duidde een regeringslid de ontspannen sfeer van de eerste superministerraad. De CD&V-vicepremier, die in het verleden wel eens voor een stevige clash kon zorgen bij regeringsbijeenkomsten, was een heel weekend afwezig: hij zit in China voor het 'One Belt, One Road'-forum: de grote show van de Chinese president Xi Jinping over economische samenwerking en infrastructuur. Geen Peeters dus, niet dat z'n aanwezigheid op Hertoginnedal de zaak echt had kunnen doen kantelen deze keer. Feit is dat het lang geleden was dat de federale regering nog eens met een echte goednieuwsshow kon uitpakken, maar zondag was dat het geval.

Premier Charles Michel (MR) had dit moment wel nodig. Al maanden hangt er hoogspanning in de lucht, vooral tussen coalitiepartners N-VA en CD&V. De komst van gemeenteraadsverkiezingen in 2018 is daarbij duidelijk de stoorzender: voor de christendemocraten is dat hét moment om nog eens te laten zien hoe sterk ze lokaal staan. N-VA wil daarentegen z'n rol als nummer één in Vlaanderen bestendigen: maar dat houdt in dat ze in veel meer lokale coalitie hun voet tussen de deur moeten krijgen.

Die context werkte verlammend: binnen de federale regering kwam het voortdurend tot conflicten. Uiteindelijk rookten CD&V en N-VA de vredespijp, waarbij voorzitters Wouter Beke en Bart De Wever bij premier Michel op de koffie gingen en daarna de zogenaamde 'Kumbaya-verklaring' aflegden: een communiqué waarin ze beiden beloofden samen werk te blijven maken van regeringsbeleid.

Meteen kondigde de premier toen 'superministerraden' aan. Dat wekte niet meteen veel enthousiasme op bij de coalitiepartners: de herinnering aan de paarse periode, waarin toenmalige premier Guy Verhofstadt zulke 'superministerraden hield, was iets te vers. Bij Verhofstadt was het toneel destijds te opvallend: de 'toppen' in Gembloers en Raversijde waren een schijnvertoning, waaruit vooral bleek dat het niet meer draaide in de coalitie tussen liberalen en socialisten.

De herinnering aan Guy Verhofstadt

Dat risico was er bij Michel deze keer ook. Maar kijk: het werd een moment waarop iedere partner de andere iets kon gunnen. Aan het begin van het weekend leek het nog alsof de liberalen zouden dwarsliggen over 'veiligheid en justitie', het eerste thema van zo'n superministerraad. Privacy was hun bekommernis. "Maar het ging vooral over garanties dat bij de volgende ministerraden hun thema's ook genoeg aan bod zouden komen, en de budgetten er ook zullen zijn", zo duidde een regeringsbron. En kijk, die garanties kwamen er. Op 10 juni komt er nog een superministerraad over economie en werk, op 8 juli over sociaal beleid en armoede, waarbij er voor Open Vld ook genoeg lekkers bij is.

En zo kon premier Michel liefst 28 nieuwe veiligheidsmaatregelen presenteren. "Dit was geen showmoment zoals in het verleden. Show ligt niet in mijn natuur", zo verwees de eerste minister expliciet naar de periode van Verhofstadt. "Het is wel een indrukwekkend pakket aan maatregelen. Niet gemakkelijk, niet banaal. (...) Ja, natuurlijk is onze regering nog in staat om knopen door te hakken. Maar we zijn halfweg onze rit. Dan is er eens een moment nodig om uit te pakken. Om te tonen wat we doen."

En meteen toonde de premier zich strijdvaardig over de afloop van deze regering. Het is duidelijk: in zijn hoofd is er geen plaats voor scenario's waarbij de regering vroegtijdig zou vallen. Integendeel: "Het verschil met de regeringen van de voorbije twintig jaar zal gigantisch zijn. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar we zullen eraan voldoen."

Bart De Wever 'bedankt' Theo Francken

Zo kon elke partij meteen beginnen met het 'verkopen' van de nieuwe maatregelen. Voor N-VA was de trofee duidelijk: drie gesloten centra voor asielzoekers erbij, wat de capaciteit verhoogt van 600 naar 1.066 plaatsen. Zeker Zandvliet bij Antwerpen als nieuwe plek leidde tot jubelberichten van bij Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) die uitgebreid staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wilde bedanken.

Open Vld en hun vicepremier en minister van Digitalisering Alexander De Croo konden uitpakken met de verhoogde strijd tegen cybercriminaliteit, wel zeer toepasselijk nu afgelopen weekend weer een massaal geval van hacking zich voordeed.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kon op zijn beurt met een hele waslijst aan nieuwigheden komen. Daarbij sprong de fiscale aftrekbaarheid voor rechtsbijstandsverzekeringen in het oog: het moet "de middenklasse makkelijker toegang geven tot justitie". En voortaan kunnen onder meer ook burgerinfiltranten en spijtoptanten in onderzoeken rond zware misdaden ingezet worden.

De Belgische identiteitskaarten worden voortaan 'biometrisch', er zullen vingerafdrukken en gezichtsscans op kunnen. Een database van vingerafdrukken komt er wel niet, dat was een kleine overwinning voor Open Vld, die de privacy bleef verdedigen.

De regering gaf aan dat alles meteen iets meer dan 100 miljoen euro uit, netjes voor iedereen evenveel. Geld dat het overigens nog niet heeft, en dat bij de begrotingscontrole deze zomer nog 'gevonden' moet worden. Meer symbolisch kan het haast niet: het is nog enkele maanden, en dan pas is het money time. Een oefening van 6 miljard, zo vertrouwt men ons toe.

Lees meer

Dit al gelezen?